Lokale overheid en politiek
- We staan open voor nieuwe vormen van coalitievorming, zoals met het bestuursakkoord en de partijloze wethouder.
- De leden van de coalitie hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.
- Bij de zevende stad van Nederland is het belangrijk dat er een college gevormd wordt van passende omvang, dus minimaal zes wethouders. Zeker gezien de toenemende verantwoordelijkheden die vanuit het rijk naar de gemeente komen.
- De communicatie van de gemeente Tilburg en van de politieke besluitvorming moet beter en veelzijdiger. Er moet ook rekening gehouden worden met laaggeletterden en anderstaligen.
- De ambtelijke organisatie moet zelf een goede afspiegeling zijn van de samenleving. Denk daarbij aan een inclusief en divers personeelsbeleid, verschillende opleidingen en het gericht betrekken van minder vertegenwoordigde doelgroepen om mee te praten over beleid.
- Media zijn van cruciaal belang voor een evenwichtige democratie. Daarom continueren wij het mediafonds voor lokale journalistieke initiatieven.
- De afgelopen jaren is – mede in de vorm van wijkagenda’s – geïnvesteerd in het beter organiseren van de wijken, waar wijkwethouders zicht op kunnen houden. D66 Tilburg wil dit beleid graag continueren. De agenda ligt er, dus nu moet er vaart gemaakt worden met de uitvoering.
- De besluitvorming in de regio wordt steeds belangrijker. Die gezamenlijkheid moet serieus genomen worden. Wij willen de samenwerking tussen de verschillende gemeenteraden in de regio professionaliseren. We zien het belang van een sterke regio en staan open voor de mogelijkheden hierin.
- Lokale democratie is er voor jong en oud, daarom moet de raad zich openstellen voor de jeugd en bijdragen aan een open debatcultuur. D66 wil dat er op verschillende wijze inspraak kan zijn en dat al vanaf jonge leeftijd de maatschappelijke verantwoording gestimuleerd wordt.