Energietransitie
- We maken werk van een inclusieve energietransitie. We ondersteunen en ontzorgen inwoners die niet zelf de middelen hebben om actie te ondernemen. Zo kunnen zij profiteren van een betaalbare energierekening en pakken we energiearmoede aan.
- We continueren het project ‘Zon op je dak Tilburg’. Als gemeente ontzorgen we inwoners bij de aanschaf, aanleg en het onderhoud van de zonnepanelen. Inwoners betalen een vast bedrag per maand dat lager is dan de besparing op de energierekening.
- We ontwikkelen, in de geest van het project ‘Zon op je dak Tilburg’, een gemeentelijke ontzorgingsaanpak voor het isoleren van particuliere woningen. Hierbij hebben we ook aandacht voor ventilatie en koeling.
- Samen met onze woningcorporaties ontwikkelen we een aanpak om versneld alle corporatiewoningen te verduurzamen en te isoleren. We kijken hierbij ook naar het zogenoemde gespikkeld bezit: goedkope particuliere woningen tussen corporatiebezit. We beginnen bij de slechtst geïsoleerde woningen.
- Samen met onze regiogemeenten in Hart van Brabant gaan we aan de slag met de uitvoering van de Regionale Energie en Klimaatstrategie (REKS). We ontwikkelen locaties voor grootschalige opwek van duurzame energie (windturbines en zonneparken) en een regionale aanpak voor de warmtetransitie. We pakken hierbij als Tilburg een leidende en motiverende rol.
- D66 ziet in de energietransitie een belangrijke rol weggelegd voor lokale energiecoöperaties. De gemeente ondersteunt energiecoöperaties met aantoonbare maatschappelijke impact en breed lokaal draagvlak en stelt hen in staat lokale energieprojecten te ontwikkelen.
- Mede op initiatief van D66 Tilburg is er een revolverend Klimaatfonds van 20 miljoen euro opgericht. Dit fonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de klimaatambities van Tilburg. Wij willen de omvang van het fonds uitbreiden en onderzoeken hoe we het fonds nog effectiever en vaker kunnen inzetten.
- Samen met bedrijven werken we aan klimaatneutrale bedrijventerreinen. Hierbij zetten we niet alleen in op de energietransitie, maar ook op klimaatadaptatie, biodiversiteit en een circulaire economie.
- We ontwikkelen per wijk een aanpak voor de warmtetransitie, het aardgasvrij maken van woningen. Waar geschikte alternatieven nog ontbreken zetten we vol in op isolatie. We letten hierbij goed op de betaalbaarheid voor iedereen.
- We zetten in op actieve participatie van inwoners bij de warmtetransitie. Dit kan in de vorm van een burgerforum of via andere vormen van (digitale) participatie.
- Wij zijn zeer kritisch op uitbreiding van het Amerwarmtenet, omdat deze wordt gestookt op biomassa. Wij zijn voor de ontwikkeling van nieuwe duurzame decentrale warmtebronnen, de inzet op lage temperatuurverwarming, met aandacht voor transparante en eerlijke tarieven. Nieuwbouw sluiten we niet aan op het Amerwarmtenet, maar laten we in de eigen energiebehoefte voorzien.
- We maken in de begroting meer financiële middelen vrij voor de energietransitie en zorgen voor een structurele gemeentelijke financiering. Op basis van de gemeentelijke Klimaatmonitor bepalen we periodiek de CO2-effectiviteit van deze financiering.