Wonen
Door de groei van het aantal inwoners is onze woningopgave groot. Tot 2040 bouwen we 25.000 extra woningen. In de notitie voor de nieuwe Woonagenda lezen we zelfs, dat deze opgave mogelijk naar boven moet worden bijgesteld.
Binnen die woonopgave moeten tal van inwoners letterlijk hun plek zien te krijgen. Dat geldt zeker voor studenten, die Tilburg als studentenstad verrijken. Studenten zijn er in alle soorten en maten. Al zien we die diversiteit niet terug bij de bouw van studentenwoningen. Hier wordt vooral ingezet op (semi) zelfstandige woonunits à la Talentsquare, terwijl studentenhuizen verdwijnen door de Huurwet. D66 Tilburg maakt zich grote zorgen om de sociale binding bij studenten. Het ouderwetse studentenhuis draagt juist bij aan sociale contacten, door het lief en leed dat je deelt met huisgenoten.
Ook stijgt de kamerprijs in Tilburg het hardste van heel Nederland. Terwijl volgend jaar de koopkracht van studenten fors daalt. Samen met de hoge druk op studenten, bezuinigingen op hoger onderwijs en de langstudeerboete, ontstaat er grote druk op Tilburg als studentenstad.
“We roepen het college op om aandacht te hebben, voor studenten én studentenwoningen in alle vormen.“
Een andere belangrijke groep woningzoekenden zijn starters. In deze begroting wordt een aanvullende storting voor de starterslening voorgesteld, voor 30 nieuwe leningen. Deze starterslening is een direct resultaat van ons D66 intitiatiefvoorstel uit 2019 en we zijn blij dat het een groot succes is. Zolang de markt krap is, moeten we starters blijven helpen. Zij vormen immers mede de toekomst van Tilburg.
“Daarom vragen wij het college om ons te informeren als het budget op raakt. En roepen hen op om zo nodig een aanvullende storting te doen.”