“Krijg de klere”

Die ene zin gaat al de hele week door mijn hoofd. Vorige week kwam een Russisch marineschip naar het kleine Oekraïense Slangeneiland in de Zwarte Zee. De Russen lieten via een opgenomen radiofragment weten, dat de dertien Oekraïense grensbewakers van het eilandje zich onmiddellijk moesten overgeven. De grensbewakers overlegden een paar seconden en antwoorden toen naar de Russen: “Krijg de klere!” 

Sindsdien is niks meer van de bewakers vernomen. Volgens Oekraïne zijn alle bewakers omgekomen en volgens de Russen hadden de bewakers zich direct na het bevel op laffe wijze overgegeven. Wie kan je geloven in tijden van propaganda?

Ik hoop gewoon dat ze allemaal nog leven. Het is hoe dan ook dapper om zo brutaal te zijn tegen een overmacht. Veel mensen zullen zich net als mij het volgende hebben afgevraagd: Stel dat er een vijandelijk oorlogschip bij Texel zou liggen en het bevel zou geven om onmiddellijk over te geven en het eiland te verlaten. Wat zouden wij dan eigenlijk antwoorden? 

Je weet zoiets pas als je echt voor de keuze wordt gesteld. Laten we hopen dat het nooit zo ver komt hier. In tijden van oorlog en propaganda voelt het niet goed om verkiezingscampagne te moeten voeren. Ik denk eigenlijk alleen nog maar: Krijg de klere!

Pepijn Lijklema

Dit artikel staat ook op de website van de Texelse Courant
https://www.texelsecourant.nl/nieuws/politiek/270252/-krijg-de-klere-