Draag jij bij aan de oplossing?

Toen ik mij vorig jaar weer aansloot bij de steunfractie van D66 Texel na een aantal jaar afwezigheid, was ik tot mijn verrassing niet meer de enige “jongere” in het gezelschap. Mijn generatie wordt de ‘pechgeneratie’ genoemd. Daar ben ik niet persé trots op, eerder gefrustreerd. Maar het motiveert mij wel om te werken en mij in te zetten voor de volgende generatie. Dit met als doel dat zij het niet minder gaan hebben dan de pechgeneratie. Er ligt nogal wat op het bordje van de volgende generaties.

Als ik bijvoorbeeld op tv kinderen hoor vertellen dat er iets aan de klimaatcrisis moet worden gedaan, protestmarsen en acties die georganiseerd worden om het klimaat te redden, dan geeft mij dat een ongemakkelijk gevoel. Dit was en is ónze taak. Juist omdat kinderen niet bijna gedwongen bezig horen te zijn met het oplossen van problemen van ons allemaal, maar voornamelijk bezig horen te zijn met kind zijn, hun eigen toekomst en ontdekken wat zij belangrijk vinden. 

Het geeft mij tegelijkertijd ook hoop. Hoop dat zij het veel beter gaan doen dan wij. Maar ook dat is aan ons. Ik vind het belangrijk dat kinderen en tieners alle mogelijkheden, vrijheid, maar ook de juiste begeleiding hebben en krijgen om te zoeken en uit te vinden wie zij zelf zijn, wat zij zelf belangrijk vinden, wat zij leuk vinden en hoe zij zelf hun toekomst willen invullen. 

Ik voel dan ook die verplichting naar de volgende generaties om hen een “schone” toekomst te bieden. Niet alleen een schoon klimaat, maar ook schoon van bezorgdheid. Wij, de generaties voor hen bepalen waar we ze mee opzadelen, of we ze een valse start of een goed begin geven. Of we het slechte voorbeeld zijn, of het goede voorbeeld. Of we bijdragen aan het probleem, of bijdragen aan de oplossing.

En dat is precies waarom ik de drive voelde mij weer aan te sluiten bij D66 Texel, juist in deze tijd. Een tijd waarin een toekomstbeeld toch enigszins kan vertroebelen door een klimaatcrisis, onzekerheid van een pandemie, de druk die de maatschappij meebrengt, polarisatie, ongelijkheid, studieschulden, woningcrisis et cetera. We kunnen doen alsof het er allemaal niet is, of we doen er iets aan.

Die betere en schonere toekomst kunnen we echter alleen samen realiseren. Als we dat willen zullen jong én oud de schouders er onder moeten zetten, niet alleen voor onszelf maar voor elkaar en de jongste generaties. Texel is een fantastische plek om op te groeien, te wonen en oud te worden; dat moet zo blijven! En daarom is de ondervertegenwoordigde mening, ervaring en geluid van de jongeren zó belangrijk. 

Jonge Democraten Texel

Toen ik eind vorig jaar weer een steunfractievergadering bijwoonde ontstond het idee om de Jonge Democraten Texel op te richten. Daarmee is Texel naast Amsterdam de enige gemeente in Noord-Holland met een afdeling Jonge Democraten en dat terwijl wij qua inwonersaantal de kleinste gemeente zijn. 

We komen iedere drie weken samen (online en hopelijk ook snel eens fysiek) met de (inmiddels) zes vaste leden (én iedereen die gewoon eens mee wil praten). We bespreken dan wat er speelt, waar we tegenaan lopen, waar we ons zorgen over maken of wat we graag willen veranderen of realiseren. De punten die uit die discussies komen worden vervolgens meegenomen naar de steunfractie van D66 Texel zodat de stem van de jongeren ook écht gehoord wordt en wordt meegenomen in de discussies daar. Zo kunnen we als jongeren ook echt dát verschil maken, bijdragen aan de oplossing. 

En dat is dus wat D66 Texel wil: Dat de jongeren een stem krijgen, gehoord worden. Daarom is iedereen welkom bij de Jonge Democraten Texel! Je hoeft geen D66 lid te zijn. Je hoeft niet eens iets met politiek te hebben. Je hoeft ook geen 18 te zijn (leeftijden variëren van 15 tot 28 jaar). Je hoeft alleen maar een mening of idee te hebben!

De bijeenkomsten proberen we altijd informeel te houden, zodat het voor iedereen toegankelijk is om eens mee te denken en/of een mening of idee op tafel te komen gooien! Ook als het afwijkt van de D66 standpunten: Een kritisch geluid kan ook bijdragen aan de oplossing of een idee. Hoe meer meningen, hoe beter de discussie! 
Dus: wil jij iets betekenen voor Texel of bijdragen aan een oplossing? Join us!

Want op Texel laten we iedereen vrij, maar niemand vallen!
Tot snel?

Alinda Wiering

Meedenken of meepraten?

Wil je een keer meepraten of iets op tafel gooien? Stuur dan even een mailtje naar [email protected] 

Voelt u zich iets ouder dan jong, maar wilt u wel eens meepraten en meedenken met D66 Texel?
Kom gerust eens langs in een steunfractievergadering! Aanmelden kan via: [email protected]

Media

Dit stukje is ook te lezen op de website van de Texelse Courant
https://www.texelsecourant.nl/nieuws/politiek/265695/draag-jij-bij-aan-de-oplossing-