Veilig zijn en je veilig voelen
In Smallingerland moet iedereen veilig zijn en zich veilig voelen. De overheid moet ervoor zorgen dat anderen je niet zomaar iets aan doen. In Smallingerland voelen mensen zich soms niet veilig door wie ze zijn. Door wat ze geloven, van wie ze houden, hoe ze eruit zien en voor hun gezondheid. Mensen worden nageroepen als ze hand in hand lopen, uitgescholden vanwege hoe ze eruit zien, geslagen vanwege een beperking. Dat keuren wij af. Veiligheid is een voorwaarde voor vrijheid en we zijn pas vrij als iedereen dat is. Het is belangrijk dat iedereen in Smallingerland veilig is en zich veilig voelt.
Geweld hoort nergens thuis, zeker niet in je eigen huis. Toch is huiselijk geweld één van de grootste problemen in onze samenleving. We zien dat huiselijk geweld vaak van generatie op generatie over gaat. De kans op een leven met trauma’s wordt daardoor vergroot. Wij willen daarom een duurzame aanpak van huiselijk geweld.
De gemeente moet duidelijk maken wat de regels zijn en ingrijpen als mensen zich er niet aan houden. Als het voor iedereen duidelijk is wat de regels zijn, wordt het voor iedereen veiliger.
- De gemeente moet zorgen voor de veiligheid in het verkeer op weg naar school, naar het werk en op weg naar sport, muziek en cultuur. (Zie hoofdstuk Sneller en schoner van A naar B).
- Steeds meer misdaad gebeurt online, daar moet ook de gemeente wat aan doen.
- We pakken illegaal drugsgebruik en drugshandel aan. Als mensen een jointje willen roken of
- een drankje willen drinken vinden we dat prima, maar het is niet goed als er naalden in parken
- liggen en mensen ’s avonds niet meer de hond uit durven laten in een park.
- We beschermen de privacy van onze inwoners.
- We pakken huiselijk geweld aan door in te zetten op een goede samenwerking tussen zorg,
- onderwijs, veiligheid en werk & inkomen. Ook wordt nazorg een belangrijk onderdeel van de
- aanpak. Want alleen samen kunnen we de cirkel van geweld doorbreken.
- Huiselijk geweld willen we het liefst voorkomen. Daarom willen we ook het taboe op het praten
- over (huiselijk) geweld doorbreken. Iedereen moet laagdrempelig om hulp kunnen vragen wanneer het thuis even niet goed gaat, bij elkaar, maar ook bij de gemeente en gemeentelijke instanties.
- In de horeca, in de apotheek en bij de gemeente kunnen vrouwen terecht bij het personeel met codewoorden om in veiligheid te worden gebracht.