• Duurzaamheid komt voorop te staan bij iedere keuze die de gemeente maakt, zodat we niet op de pof leven van de generaties die na ons komen. Iedere inwoner van onze gemeente weet hoe heftig de veranderingen zullen zijn, iedereen kan meekomen en iedereen doet mee.
• Het boren naar gas in Smallingerland moet zo snel mogelijk stoppen, liever gisteren dan vandaag.
• Alle dorpsbelangen en wijkraden worden gevraagd hoe we de dorpen en wijken snel duurzamer kunnen maken. We moedigen samenwerkingen, zoals lokale energiecoöperaties aan, waar de inwoners van een dorp samen hun huizen duurzamer maken.
• In 2023 moet er voor ieder dorp en iedere wijk een actieplan zijn om in 2030 geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. In 2026 stoten we 50% minder broeikasgassen uit. In 2028 draaien alle gebouwen van de gemeente op groene energie. In 2030 gebruikt de hele gemeente alleen nog groene energie en leveren we groene energie aan andere gemeenten, zoals Opsterland en Achtkarspelen. Alle huizen zijn dan geïsoleerd en van het aardgas af.
• We hebben gezien dat de gasprijzen snel kunnen stijgen. Er is al een ‘duurzaamheidslening’, waar inwoners geld kunnen lenen om hun huis te verduurzamen, zodat ze niet afhankelijk zijn van de gasprijzen. Met de lening kan er bijvoorbeeld isolatiemateriaal en zonnepanelen gekocht worden. Er moet meer geld zijn om uit te lenen en de lening moet goedkoper worden, zodat ook mensen met een kleine beurs hun huis kunnen verduurzamen.
• Door duurzame energie op te wekken hoeven we minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Dat doen we bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken, grote parkeerplaatsen (zoals bij Nij Smellinghe en Caparis), hellingen en velden. Maar dat doen we ook met warmte uit de grond, water en de industrie en windmolens zoals bijvoorbeeld die in Groningen .
• Bij grote projecten voor het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld grote windmolens en zonneparken, willen we dat buurtbewoners minstens de helft van de winst krijgen. Ook doen ze al vroeg mee met nadenken over het project. Bij grote windmolens willen we zoveel mogelijk voorkomen dat mensen en vogels er last van hebben, bijvoorbeeld met slimme technieken.
• Inwoners die samen duurzame energie op willen wekken door energiecoöperaties worden geholpen door de gemeente.
• We willen een tankstation in Drachten voor blauwe diesel en waterstof en samen met de provincies Fryslân en Groningen kijken hoe we waterstof kunnen gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan.
• Vanaf 2028 krijgen alleen duurzame organisaties nog subsidies en alleen duurzame evenementen nog vergunningen.
• De gemeente moet overleggen met netbeheerders en snel duidelijke plannen maken zodat het energienet klaargemaakt kan worden voor de snelle verduurzaming.
• Er is al een project met 7.000 ‘groene bonnen’ zodat mensen een tegoedbon van 75 euro krijgen om geld te besparen op hun energierekening door bijvoorbeeld een slimme thermostaat, folie voor de verwarming en tochtstrips te kopen bij de Gamma, Praxis of Karwei. Dit willen we samen met het project voor energiecoaches uitbreiden, zodat iedereen minder geld kwijt is aan de energierekening en we samen minder uitstoten en er begrijpelijke informatie is over verduurzaming en vergroening. Tussen nu en 2025 willen we elk jaar nog 7.000 extra bonnen aan inwoners geven, tot alle bijna 26.000 huizen in Smallingerland een tegoedbon hebben gehad.
• Alle auto’s, vrachtwagens en busjes van de gemeente moeten in 2024 op blauwe diesel of elektrisch rijden.
• We verbieden reclames in de bushokjes voor fossiele producten, zoals (reisjes met) benzineauto’s en vliegreizen.
• Omdat we duurzaamheid op één zetten komt in ieder raadsvoorstel te staan hoe het voorstel gaat helpen om klimaatverandering tegen te gaan.