D66 Smallingerland geschokt door onderzoeksrapport BING

D66 is diep teleurgesteld, geschokt en verbijsterd over de bevindingen van onderzoeksbureau BING. Het rapport onthult een sfeer van machtsmisbruik, verdeeldheid tussen oud en jong en wederzijdse verdachtmakingen. Dit kinderachtige gedrag is volstrekt onacceptabel en onwaardig voor het ambt van gemeenteraadslid. Wat wij al lang vermoedden, is nu bevestigd: er zijn geen appgroepen waarin werd geroddeld of bespot en fractievoorzitter Roy Postma is daar zeker geen beheerder van.

De afgelopen negen maanden waren persoonlijk bijzonder zwaar voor Postma. “Politici moeten vaak een olifantenhuid hebben, maar de beschuldigingen raakten niet alleen mij. Het raakte ook mijn thuisfront. Ik werd erop aangesproken in de Jumbo in mijn wijk en mijn vriend moest mij zelfs verdedigen op zijn tennisvereniging.”

Diepe wonden

Ook in de raad was de sfeer ongemakkelijk. “Ik heb raadsvergaderingen bijgewoond waarbij ik met een scheef oog werd aangekeken. Deze onterechte beschuldigingen hebben diepe wonden geslagen en hebben mijn geloof in een eerlijke politieke cultuur ernstig aangetast. Ik kan het niemand aanbevelen”, zegt Postma.
 
Voor D66 is de maat vol. Het onderzoeksrapport toont aan dat deze incidenten geen toevallige voorvallen zijn, maar onderdeel zijn van een patroon van wantrouwen, jaloezie en sluwe machtsspelletjes. Gemeentelijke politiek zou zich moeten richten op zorg, de energietransitie, sport en openbaar groen. Maar sommige raadsleden creëren een onveilige werksfeer door leugens te verspreiden. Dit moet en zal stoppen.

Geen vertrouwen in deel raadsleden

D66 heeft een openbaar raadsdebat geëist waarin collega-raadsleden persoonlijk ter verantwoording worden geroepen voor hun handelen. Het presidium (de fractievoorzitters van alle partijen) heeft daarop besloten dit te laten plaatsvinden op donderdag 13 juni. “Wij zeggen per direct het vertrouwen op in de raadsleden die zich aangesproken voelen door de bevindingen van het rapport en vragen hen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.”
 
Het doet volgens de D66-fractievoorzitter pijn om te zien hoe deze situatie de raad heeft verdeeld en de integriteit van het instituut gemeenteraad in twijfel is getrokken en is ondermijnd. Tijdens het debat zal de fractie van D66 een motie indienen om haar afkeuring over dergelijk gedrag uit te spreken. Instellen integriteitscommissie De gemeenteraad van Smallingerland moet een nieuwe fase ingaan waarin slecht gedrag genormeerd en bestraft wordt. Verantwoordelijkheid nemen voor wangedrag moet daarin centraal staan. Daarom stelt D66 voor om vanuit de raad een integriteitscommisie in te stellen die structureel inzet voor een veilige werkomgeving binnen en buiten de raadzaal.

Volledige steun van bestuur

Namens het bestuur van D66 Smallingerland laat voorzitter Sjirk Bruinsma weten dat de partij volledig achter Roy en de fractie staat. Het bestuur gaat ervanuit dat de raadsleden, die op basis van ongefundeerde geruchten een raadslid van D66 beschuldigd hebben, excuses zullen maken. Ook verwacht het bestuur dat de aangifte wegens smaad en laster zal worden ingetrokken. Bruinsma: “Ons landelijke partijbureau heeft al in een vroeg stadium aangeboden juridische kosten op zich te nemen, mocht daar sprake van zijn. Roy heeft ons gelijk op de hoogte gebracht en laten weten dat er geen roddelapps zijn, daar hebben we geen moment aan getwijfeld. We steunen onze Roy.” 

Als jullie vragen of opmerkingen hebben  of hier verder over in gesprek willen, dan kan dat zeker. Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We hopen jullie zo voldoende geïnformeerd te hebben.