Evan Meijer

Beeld: Ricardo Postma, NZK Visuals te Drachten

  • 33 jaar
  • Zeewolde
  • Drachten

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het Slingepark. Veel van mijn tijd breng ik door in het Slingepark. Vroeger was dit voornamelijk in het skatepark waar ik als BMXer actief was en vroeger skatewedstrijden organiseerde. Tegenwoordig ben ik ook vaak te vinden in het trimpark waar ik twee keer per week hardloop. Het slingerark is ook het thuis van één van mijn favoriete festivals: Simmerdeis.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De afgelopen jaren hebben wij veel moeten vragen van onze jongeren. Zij zijn misschien wel het hardst geraakt door de vrijheid beperkende maatregelen van de coronapandemie. De wachtrijen voor jeugdzorg nemen toe en de rek en veerkracht is er bij de jongeren uit.
Ik zie daarom kansen in het uitbreiden van het jongerenwerk dat vroegtijdig kan signaleren en de druk kan verlichten.
Ook kijk ik uit naar het revitaliseren van onze cultuursector, van Poppodium Iduna en de Lawei zodat festivals zoals Simmerdeis weer van de grond kunnen komen en de sociale binding weer zal toenemen na een tijd van verdeeldheid. Verder zie ik kansen in het versterken van de weerbaarheid van onze inwoners. Dit via een uitbreiding van het sportfonds en het jeugdsportfonds. Momenteel staan kinderen en volwassenen met een smalle beurs in de wachtrij om te kunnen deelnemen aan sportverenigingen. Dit zijn inwoners van Smallingerland die een gezonde levensstijl willen najagen maar hier niet de financiële middelen voor hebben en dus in aanmerking
komen voor een tegemoetkoming. Helaas is de vraag groter dan het huidige aanbod, dat kan en moet veranderen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Allereerst wil ik – zoals hierboven beschreven – sport & beweging voor iedereen in de gemeente toegankelijk maken. Een sterk fysiek vermindert en voorkomt niet alleen lichamelijke klachten, het deelnemen aan het verenigingsleven voorkomt ook psychologische klachten zoals sociale angst en eenzaamheid. De preventieve werking van een gezonde levensstijl zal zich op lange termijn ook terugbetalen in een reductie van druk op de zorg. Zorg dragen voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Smallingerland zou altijd een prioriteit van de gemeente moeten zijn.
  • Eén van andere de zaken die ik graag zou veranderen is het parkeerbeleid op de Kade. Graag zou ik de Kade autovrij zien. Ik denk dat de Kade een hele mooie plek kan worden als de terrassen worden doorgetrokken en ik denk dat je maaltijd en/of drankje lekkerder smaakt zonder de geur en het geluid van verbrandingsmotoren.
  • De afgelopen jaren heeft onze jeugd veel voor haar kiezen gehad. Dit heeft niet alleen effect gehad op de jongeren maar ook op de onderwijzers die hen begeleiden. Voor hen is door online-onderwijs en oplopende leerachterstanden de werkdruk toegenomen terwijl leerlingen ook meer aandacht vragen voor sociaal-emotionele ondersteuning. Over de personele bezetting van onze scholen heeft de gemeente weinig te zeggen. Daarom zou ik willen pleiten voor de inzet van het jongerenwerk op scholen en het stimuleren van de samenwerking tussen school en jongerenwerk. Zo kunnen de leraren zich richten op het onderwijzen en kunnen leerlingen de ondersteuning krijgen die zij verdienen.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 betekent voor mij vrij zijn waar het kan en ondersteunen waar het nodig is.

Wat is je favoriete boek
(en waarom?)

Ik heb eigenlijk geen favoriet als het gaat om boeken. Ik lees graag geschiedenis en filosofie. Afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld ‘Debriefing the President’ gelezen, over het gevangennemen van Sadam Hussein. Maar ook ‘Meditations’ van Marcus Aurelius; een
boek over zijn ideeën m.b.t. stoïcijnse filosofie en ‘About Face’ van David Hackworth; een autobiografie en ooggetuigenverslag over het leven van een soldaat tijdens de Koude Oorlog vanaf de Koreaoorlog tot aan de val van de muur.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

Mijn laatste show was Hardcore Vrijdag in Leeuwarden. Dit is een show die ik in 2012 ben begonnen om lokale, regionale en landelijke hardcorepunk-bands te stimuleren. Grote buitenlandse namen uit het genre trokken in die tijd altijd wel volle zalen en als lokale band had je dan geluk als je voor een krat bier met hen mocht optreden als voorprogramma soms moest jij je zelfs inkopen als lokale band. Dat wilde ik veranderen. Inmiddels organiseer ik 10 jaar hardcore shows waarbij relatief kleine bands een volle zaal trekken voor een eerlijke prijs.