Janita Hanekamp-Janssen
Raadslid en Fractievoorzitter

Janita Hanekamp - Beeld: Vincent Cornelisse

Samen met Tom en Tommie (dec 2019) woont Janita in Herveld. Ze geniet van het wonen in Herveld; er zijn genoeg voorzieningen, een bruisend verenigingsleven en ze geniet van de natuur om haar heen. Ze is op dit moment een van onze raadsleden met speciale aandacht voor Jeugd, cultuur en onderwijs.

  • 32 jaar
  • Dodewaard
  • Herveld
  • Zij/haar

”Ik geloof dat D66 Overbetuwe kan zorgen voor een mooie toekomst voor de nieuwe generatie in onze gemeente en wil me in blijven zetten voor gelijke kansen voor ieder kind in de Overbetuwe, hiernaast is het belangrijk dat we ons in Overbetuwe realiseren dat we geen eiland zijn maar zullen moeten samen werken met de wereld om ons heen.”’

Janita is docent geschiedenis en leerlingbegeleider op de Mavo in Tiel, hiernaast zet ze op dit moment een 10-14 school op waar ze zelf ook lesgeeft. In haar vrije tijd is ze graag in gezelschap van vrienden en familie maar kan ze ook genieten van lezen, bakken en sporten.

”Ik ben blij dat ik dit afgelopen vier jaar raadslid heb mogen zijn en zou hier graag nog 4 jaar mee door gaan. Als moeder van een jong zoontje denk ik een uniek geluid te laten horen in de gemeenteraad. Het was voor mij een teleurstelling dat ik door de coronapandemie minder met mensen heb kunnen spreken, maar haal energie uit de gesprekken die ik de laatste tijd weer heb mogen voeren. Ik blijf graag met de inwoners van Overbetuwe in contact!

Molen de Vink in Herveld is voor mij toch een vorm van thuiskomen. Zodra ik het dorp inrijd is de molen het eerste wat ik zie en ik waardeer het zeer dat dit monument nog staat. Hiernaast vind ik het heerlijk om in Herveld te zijn en heb ik warme herinneringen aan feesten op het dorpsplein of heerlijk spelen (zelf als kind of nu met mijn zoontje) in de vele speeltuinen die het dorp rijk is. Het dorp is natuurlijk geen specifieke plek, maar in het hele dorp is het heerlijk buiten zijn.

– Veiliger verkeer in Overbetuwe waardoor kinderen veilig kunnen spelen.
– Goede kinderopvang en goede schoolgebouwen voor ieder kind in Overbetuwe.
– Speeltuinen op loopafstand voor ieder kind.
Een Overbetuwe waar iedereen zichzelf kan en mag zijn.

Ik geloof dat D66 Overbetuwe kan zorgen voor een mooie toekomst voor de nieuwe generatie in onze gemeente en wil me in blijven zetten voor gelijke kansen voor ieder kind in Overbetuwe. We moeten ons in Overbetuwe realiseren dat we geen eiland zijn, maar zullen moeten samen werken met de wereld om ons heen. Hiernaast moeten we ons blijven inzetten om alle dorpen in de gemeente leefbaar te houden.

D66 (Overbetuwe) is voor mij de partij die helemaal bij mij past. Ik voel me thuis binnen de partij. De laatste jaren zijn er verschillende slogans geweest maar de slogan ”voor mijn toekomst” en de slogan ”laat iedereen vrij, maar niemand vallen” zijn voor mij slogans waarin is samengevat hoe ik in de politiek sta. Ik denk dat D66 er zo veel mogelijk voor moet zorgen dat de generaties na ons ook kunnen genieten van de welvaart die wij nu hebben en dat we deze welvaart eerlijk delen. Het is voor mij belangrijk dat discussie gevoerd wordt op feiten en op het denken in kansen en mogelijkheden. Dit is voor mij de grondhouding die nodig is in de politiek in Overbetuwe en in Nederland

Dit is een pittige vraag, omdat ik graag en veel lees. Ik lees zowel fictie als non-fictie veel en ben recent veel kinderboeken aan het lezen voor mijn werk. De boeken die mij de laatste maanden bij zijn gebleven zijn ‘Het vergeten volk’ van Brenda Stoter Boscolo, ‘Het recht van de snelste’ van Thalia Verkade en ‘De meisjes’ van Annet Schaap. Als ik erover nadenk zijn al deze boeken ook boeken die passen bij dingen die belangrijk zijn voor mijn grondhouding in de politiek. ‘Het vergeten volk’ herinnert ons er aan dat je mensen als mensen moet blijven zien in plaats van mensen als groepen te zien. Hiernaast laat het ook zien dat je zelf je informatie moet blijven zoeken. ‘Het recht van de snelste’ is een oproep om niet gewoon te vinden wat we gewoon zijn gaan vinden, omdat het belangrijker is dat kinderen kunnen spelen in de openbare ruimte dan dat er plek voor auto’s is. Afsluitend is ‘De meisjes’ een boek om in weg te dwalen, maar waarin ieder meisje laat zien hoe ver je kan komen met eigenwijze oplossingen en vertrouwen in jezelf.

Dit is een lastige vraag, omdat we op het moment van schrijven weer in een lockdown zitten. Het laatste event wat ik heb bezocht, is de lampionnenoptocht in Herveld-Andelst met mijn familie. Ik ga hier graag heen, omdat ik het fijn vind om samen te zijn met mensen in het dorp en ik geniet als mijn zoontje geniet.