Eén van de onderwerpen was de Regionale Energie en Klimaat Strategie (REKS). In de REKS staan de plannen voor de grootschalige opwek van duurzame energie, de mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen van gebouwen én noodzakelijke klimaatmaatregelen om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Aan het opstellen van de REKS is meer dan twee jaar gewerkt door onder andere gemeenten, waterschappen en de provincie. In maart is deze vastgesteld door de besturen in de regio Hart van Brabant en gisteren boog de gemeenteraad van Oisterwijk zich hierover. Met een aantal vragen en opmerkingen over met name de financiering, innovatie en de inwonerparticipatie, werd de REKS aangenomen. Jan had hier het volgende over op te merken:
“De REKS is het frame waaraan we de komende jaren ons duurzame beleid gaan toetsen. Om zo als collectief van gemeenten de Parijs-doelstellingen te kunnen behalen. Hier moet Oisterwijk ook veel voor gaan doen. Belangrijk is de snelheid waarmee we de duurzaamheidsagenda uitvoeren, maar nog belangrijker is dat we de inwoners goed meenemen in het beleid. Dat houdt in dat we de participatie zo optimaal mogelijk moeten laten plaatsvinden.
Optimaal is natuurlijk een zelf in te vullen begrip, maar wij bedoelen met optimaal dat iedereen gehoord is die gehoord wil worden. Want zoals we in de aflevering ‘Pointer’ van afgelopen maandag konden zien, worden hier door gemeenten nog veel fouten gemaakt. Laten we ervoor zorgen dat dit niet in Oisterwijk gebeurt.
We willen participatie, inwonerparticipatie. Dat houdt in dat we inwoners vroegtijdig betrekken bij de plannen zodat de op- en aanmerkingen kunnen worden meegenomen in de realisatie. Wat we niet willen is een Gemeente zegt; “Dit is het plan wat vind je ervan? “.
De REKS ziet er geweldig uit, een pluim voor de ambtenaren en de regio. We zijn er alleen nog niet, dit is het startschot. Laten we vliegend de finish overgaan.”

Beeld: D66 Oisterwijk