Zorgen over je energierekening

Mensen maken zich zorgen. Over de impact die de oorlog van Poetin heeft op onze economie. Van Nederland, en van Europa. Over wat dit betekent voor hun eigen energierekening. En eerlijk is eerlijk: er zullen inderdaad gevolgen zijn.

Zware sancties

En dat is begrijpelijk: De energieprijzen waren al fors gestegen. Daarnaast zou het goed kunnen dat de energieprijzen nog verder zullen stijgen vanwege zware sancties van Europa tegen Rusland die de Russische economie hard zullen treffen. De wereld – Europa voorop – moet en zal Rusland verantwoordelijk houden voor de verschrikkelijke aanval die er nu plaatsvindt op Oekraïne.

Aan de slag met stijgende energieprijzen

Sinds vorig jaar is het kabinet aan de slag gegaan met de stijgende energieprijzen voor huishoudens. Door het vorige kabinet is geld uitgetrokken om de energierekening met €400 te verlagen. Of daar nog meer compensatie bovenop komt is iets waar het huidige kabinet zich nu over buigt.

“Op de langere termijn moeten we ervoor zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas. Want met het Rusland van Poetin willen en kunnen we geen zaken doen.”

Raoul Boucke

Koopkracht

Momenteel doet het CPB nog berekeningen naar de meest actuele stand van de koopkracht van Nederlanders. Deze worden op 9 maart gepresenteerd en zullen een completer beeld geven van mogelijke aanpassingen van de begroting. We willen de situatie zorgvuldig aanpakken en mensen zoveel mogelijk duidelijkheid bieden. Daarom willen we deze berekeningen afwachten. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en nemen jouw zorgen uiteraard mee in onze overwegingen.

Kamerlid Raoul Boucke: “Op de langere termijn moeten we ervoor zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van Russisch gas. Want met het Rusland van Poetin willen en kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we vol inzetten op schone energie. Bijvoorbeeld van zonnepanelen, windmolens en waterstof.”