Zo snel mogelijk schuldenvrij

Schulden. Het kan iedereen overkomen. Door een echtscheiding, ziekte of verlies van werk. Mensen die kampen met armoede en schulden mogen nooit aan de zijlijn komen te staan. Er moet altijd een perspectief zijn om weer uit die situatie te geraken. Het is belangrijk dat de overheid in die gevallen naast mensen staat en ze helpt.

Zo snel mogelijk schuldenvrij

Schulden en de zorgen rondom schulden staan de toekomst in de weg. Daarom moeten we de opbouw van schulden zo veel mogelijk voorkomen en mensen met schulden snel en goed helpen, zodat zij niet onnodig gebukt gaan onder die schuld. Als hulp nodig is, is schuldhulpverlening gratis beschikbaarheid via de gemeente. En dat moet zo blijven.

Misleiding hard aanpakken

Misleiding door bedrijven die geld verdienen over de rug van mensen in een kwetsbare financiële positie moet worden gestopt. Om deze misleiding op te sporen en aan te pakken is toezicht en handhaving hard nodig. Hülya Kat roept de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen daarom op om te zorgen voor aanscherping van de wetgeving over betaalde schuldbemiddeling. Om misleidende praktijken te stoppen en slachtoffers te helpen.

Schuldenhulp verbeteren

Daarnaast moet de gemeentelijke schuldverlening veel beter, duidelijker en toegankelijker. Hülya roept de Minister op om ook hier werk van te maken. Er moet sprake zijn van een laagdrempelige toegang tot schuldhulpverlening voor iedereen. Bijvoorbeeld in de eigen wijk, door in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige. Als het aan D66 ligt, hoort hier ook scholing en nazorg bij.