Open ook hogescholen en universiteiten

D66 en ChristenUnie willen dat ook hogescholen en universiteiten weer gedeeltelijk open mogen met extra maatregelen. Gisteren maakte het kabinet bekend dat middelbare scholen en mbo-scholen volgende maand weer gedeeltelijk open mogen. Dat is goed nieuws! Maar er zijn nog geen plannen gemaakt voor het openen van hogescholen en universiteiten.

24.02.2021

“Voor veel studenten is de studietijd nu vooral een tijd waarin ze in hun eentje op hun studentenkamer zitten te Zoomen. De muren komen op ze af.”

Rob Jetten


Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg: ‘’Studenten moeten een eerste stap kunnen zetten naar meer fysiek onderwijs, zeker nu ze al maanden dat onderwijs bijna volledig via een beeldscherm volgen. Al is het een dagdeel per week, perspectief op weer naar de hogeschool of universiteit te mogen is hard nodig.”

Het hoger onderwijs is nu al een jaar deels of helemaal gesloten. Voor veel studenten speelt hun dag af op hun kamer, achter hun laptop. Steeds vaker kampen zij met eenzaamheid en psychische klachten.

In andere landen met vergelijkbare besmettingsniveaus is het hoger onderwijs geopend, al is het onder strenge voorwaarden. Met afstand houden, mondkapjes, ventilatie en het gebruik van sneltesten kunnen studenten toch fysieke lessen volgen. Daarom roepen D66 en de ChristenUnie het kabinet op om ook hogescholen en universiteit weer zo snel mogelijk (gedeeltelijk) te openen.

Jetten: “Wij willen dat alles op alles wordt gezet om ook studenten zo snel mogelijk weer naar hun hogescholen en universiteiten te laten gaan. Zodat studenten zien dat er licht is aan het einde van deze coronatunnel.”