Oekraïnedebat: “Tot hier en niet verder.”

We mogen niet zwichten voor Poetin. Dat was de boodschap van Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma tijdens het Oekraïnedebat. “Dit is een bepalend moment in de geschiedenis. In ons deel van de wereld lijkt vrede en veiligheid vaak gratis. We vergeten de prijs.”

Het eerlijke verhaal

Sjoerdsma: “Het is oorlog in Europa. Dus het eerlijke verhaal is dat Europeanen dat ook gaan merken. Maar dankzij een verenigd Europa, een sterke transatlantische band en een waakzame NAVO kunnen we er sterker uitkomen.”

Isoleer Poetins portemonnee We zorgen ervoor dat de tegoeden van Rusland worden bevroren en transacties worden geblokkeerd. Om dat plan te laten slagen, moet ieder land meedoen. Ook bijvoorbeeld Zwitserland, zodat er geen ontsnappingsroute is.
Isoleer Poetin internationaal Rusland ligt uit de Raad van Europa, laten we ze deze week ook uit de EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) gooien.
Isoleer Poetin juridisch Wij willen dat Nederland zich aansluit bij de klacht van Oekraïne bij het Gerechtshof.


Daarnaast steunen we Oekraïne natuurlijk. Nederland steunt met militaire goederen en noodhulp. En Oekraïeners die vluchten zijn welkom in Europa en dus in Nederland.

Een kantelpunt

We moeten nu doen wat nodig is. “Ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen. Want dagen geleden niet denkbaar leek, is nu voor elkaar gebokst”, aldus Sjoerdsma. Hij vraagt het kabinet dan ook om alles op alles te zetten voor echte Europese defensiesamenwerking, om op korte termijn los te komen van het Russische gas en om Oekraïense vluchtelingen goed op te vangen. “Alles voor een veilig en vrij Europa”.