Oekraïense onderscheiding voor oud-Kamerlid Sjoerdsma

Voormalig Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is op voordracht van de Oekraïense president Zelensky onderscheiden. De onderscheiding is hem toegekend voor zijn onophoudelijke inzet voor de veiligheid van Oekraïne. Het oud-Kamerlid ontving de ‘Orde van Verdienste’ donderdag in Den Haag uit handen van de Oekraïense Ambassadeur in Nederland Oleksandr Karasevych.

Sjoerdsma: “De Oekraïense mannen en vrouwen aan het front vechten elke dag voor hun vrijheid en indirect ook voor de onze. Hun strijd tegen de Russische agressie is ook onze strijd. Dat heb ik altijd uitgedragen. Ik ben vereerd dat president Zelensky mijn inzet heeft willen onderscheiden, maar vind wat ik heb gedaan ook vanzelfsprekend. Als je staat voor internationaal recht en mensenrechten dan kan je simpelweg niet anders.”

Inzet

Sjoerdsma heeft zich in zijn periode als lid van de Tweede Kamer sterk ingezet voor wapensteun aan Oekraïne. Hij liep onder meer voorop bij het bepleiten van howitzers en F16’s ter ondersteuning van Oekraïne. Ook was hij een sterke voorstander de oprichting van een speciaal tribunaal ter berechting van Russische leiders en van de reeks van sanctiepakketten tegen de Russische regering.