Europese klimaatplannen: van woorden naar daden

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar plannen om de hogere Europese klimaatdoelen ook écht te halen. D66 drong al lang aan op deze hogere doelen en concrete maatregelen. Die komen er nu. Dat is goed nieuws, want vrij zijn begint met een stevige klimaataanpak.

14.07.2021

D66 heeft zich in Europa jarenlang ingezet voor hogere klimaatdoelen. Doelen stellen is belangrijk, maar weten hoe je deze doelen wilt halen is minstens net zo belangrijk. Nu komt de Europese Commissie met de plannen om die klimaatdoelen ook echt te halen. Dat is goed nieuws, want Europa kan dit. Tal van elektronische apparaten en auto’s zijn vandaag de dag al schoner, omdat we in Europa de lat hoger legden dan waar ook ter wereld.

Daarom steunt D66 Europese plannen die doorpakken en die lat weer hoger te leggen voor fabrieken, auto’s, huizen, de landbouw en de opwekking van energie. Die lat moet ook gehaald worden door spullen die van buiten de EU hier naartoe worden verscheept om verkocht te worden. We steunen grote investeringen in deze omslag, zodat we de groene economie een flinke zet geven en mensen daarin aan het werk kunnen.

Waar nodig, scherpen we zwakke plannen aan. Het is alle hens aan dek voor het klimaat en de natuur. Temperatuurrecords worden gebroken. Diersoorten sterven uit. Slechte lucht en vies drinkwater maakt miljoenen mensen ziek. Juist nu we geld uitgeven om uit de coronacrisis te geraken, moeten we dat geld investeren in een groene, schone toekomst. Europa moet daarin voorop lopen en een nieuw Nederlands kabinet moet daar z’n steen aan bijdragen.

In 2030 moet de uitstoot van schadelijke gassen voor het klimaat in Europa sterk verminderd zijn. Ten opzichte van 1990 moet de uitstoot van koolstofdioxide met 55% teruggedrongen zijn. Koolstofdioxide is het gas dat in enorme hoeveelheden vrijkomt bij de verbranding van zogenaamde fossiele brandstoffen die we oppompen of afgraven, zoals aardgas, aardolie en kolen.

Het ophogen van dit percentage was een van de doelen waar D66 zich in Europa hard voor heeft gemaakt. Nu gaan we ons hard maken voor de plannen die deze doelen gaan halen. Voor een schone toekomst waarin volgende generaties veilig kunnen opgroeien.