Een veilige plek voor Oekraïners op de vlucht

Veel Oekraïense burgers worden geraakt door het vreselijke oorlogsgeweld van Poetin. Duizenden mensen zijn al op de vlucht geslagen. Zij laten huis en haard achter op zoek naar veiligheid. D66 vindt dat er altijd plek moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Oekraïners moeten in Nederland een veilige plek kunnen vinden.

“Mensen die vluchten voor oorlog en geweld moeten we helpen. Daar staat D66 voor. Oekraïners zijn welkom in Nederland. Laten we met elkaar de schouders eronder zetten om deze mensen goed op te vangen.”

Anne-Marijke Podt

Verblijf in Nederland

Door een associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne kunnen Oekraïners met een paspoort de eerste 90 dagen zonder visum in Nederland verblijven. De staatssecretaris heeft al aangekondigd dat deze termijn wordt verlengd. Mensen zonder paspoort kunnen via de IND een visumaanvraag doen.

Onderdak

Veel Oekraïners zullen zelfstandig onderdak vinden. Wanneer dat niet lukt, moet de overheid zorgen voor goede opvang. Dat vraagt iets van ons allemaal. D66 vindt het belangrijk dat we solidair zijn. Kamerlid Anne-Marijke Podt heeft gemeenten daarom opgeroepen klaar te staan voor wanneer meer opvang nodig is.

Samenwerken in de EU

Landen in de Europese Unie werken beter samen dan ooit. Door goede en intensieve samenwerking is veel mogelijk. Ook bij het opvangen van vluchtelingen is samenwerking binnen de EU essentieel. Alle landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. En landen die  te maken krijgen met grote aantallen vluchtelingen, zoals Polen, moeten we zo goed mogelijk ondersteunen. We moeten dit samen doen.