Duurzame toekomst voor onze Leidse monumenten

Bewoners van historische huizen worden nu nog gehinderd bij het verduurzamen van hun woning. Ook huurders betalen de rekening van de vaak tochtige historische huizen. Rigide regels beschermen het historisch stadsbeeld en monumenten, maar er is te weinig oog voor de toekomst van deze woningen. D66 raadslid Sander van Diepen pleit bij het Erfgoeddebat in Leiden voor het verruimen van deze normen.

“Bewoners van onze historische stad koesteren hun bijzondere woning. Dan moeten lokale regels niet in de weg zitten als ze willen investeren in hun woning. Monumenten kunnen immers niet achterblijven bij de ontwikkeling naar een duurzame stad”, aldus Van Diepen. 

Bijna vier op de vijf huizenkopers verduurzamen hun woning, zo blijkt uit onderzoek door de Vereniging Eigen Huis. Het plaatsen van zonnepanelen staat daarbij op één. Verder gaat het ook om het vervangen van de ruiten, het installeren van een warmtepomp en het isoleren van de woning. Bewoners van monumenten en andere historische huizen worden hierin nog te vaak gehinderd door lokale en nationale regelgeving.

D66 wil de normen voor het stadsgezicht verruimen om verduurzaming in deze delen van de stad ook mogelijk te maken. De potentie van deze daken wordt in Leiden nog onvoldoende benut, ook al is er afgelopen jaren al meer mogelijk geworden. Dat gaat om bijvoorbeeld zichtbaarheid van zonnepanelen- en boilers vanaf de straat, ook in de binnenstad. Hetzelfde geldt voor dubbel glas bij- en zonnepanelen op monumenten. Verduurzaming van oude gebouwen en stadsgezichten moet gebeuren met aandacht voor de geschiedenis, maar ook met respect voor de toekomst.

Voor huurders van een monument of historische woning is zelf verduurzamen vrijwel geen optie. Terwijl ze met enkelglas en slechte isolatie vaak wel de rekening betalen. Met de woningcorporaties en DUWO wil D66 afrekenbare afspraken voor verduurzaming en isolatie. Voor particuliere verhuurders wil D66 dat verduurzaming als voorwaarde wordt opgenomen bij de aanstaande verhuurdersvergunning die vanaf 1 januari 2023 beschikbaar komt.