Sander van Diepen

Sander van Diepen - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Je kan geen krant open slaan, of je leest over de woningzoekers. Starters die geen kans maken op een eerste huis. Ouderen die geen overstap kunnen maken naar een passende woning voor de oude dag. Studenten die een studentenkamer mislopen.

Ik ben in de Leidse politiek gegaan om die inhaalslag te maken. Om ervoor te zorgen dat iedereen die hier wil wonen een fijn huis kan vinden. Om mee te denken hoe Leiden zich ontwikkelt in de komende tien, twintig jaar.
Kwaliteit staat daarbij voorop. Bij het bouwen van al die woningen. Bij het toevoegen van nieuw groen. En daarmee in het leefbaar maken van onze stad voor iedereen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De mooiste plek van Leiden, nee van heel Nederland, is de Hooglandse Kerkgracht. Elke dag als ik met mijn hondje onder de Vleugelnootbomen loop, kan ik weer genieten van deze straat. Alle jaargetijden komen hier op zijn mooist voorbij. Elke zomer is het weer een culturele hotspot met Beelden in Leiden. En dan te bedenken dat dit in de 20e eeuw nog een kale parkeerplaats was. Het zegt een hoop over de kansen die we nog in vele Leidse straten hebben.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

We moeten nu investeren om Leiden klaar te maken voor de toekomst. Onze kennisstad trekt steeds meer mensen, maar door het woningtekort worden zij geconfronteerd met overbiedingen en huisjesmelkers. Leiden moet een stad zijn waar plek is voor de nieuwe generatie. Onze opdracht ligt daarom in het bouwen van betaalbare woningen. En omdat ruimte in de stad schaars is gaan we daarvoor de hoogte in.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Betaalbare woningen bouwen!
  • Minder hinderlijke regels voor het verduurzamen van je woning
  • Leiden verder vergroenen