Verbind Polderpark Cronesteyn met de Oostvlietpolder


Polderpark Cronesteyn is een belangrijk park dat door veel Leidenaren wordt gewaardeerd. De nabij gelegen Oostvlietpolder is vooral bekend bij fietsers en mensen die daar een volkstuin hebben. D66 wil de Oostvlietpolder en Polderpark Cronesteyn door wandelpaden aan elkaar verbinden. Door een groene luchtbrug over de Vrouwenweg en Europaweg en een wandelroute langs de randen van de Oostvlietpolder komen de twee gebieden veel dichter naar elkaar toe.

Verdichten en vergroenen

D66 raadslid Sander van Diepen: “De onderzoeken geven aan dat we enkel kunnen verdichten als groen nabij is. Woningen bijbouwen met behoud van kwaliteit betekent ook groen dichtbij. Zodat de inwoners snel met de fiets of lopend in een open gebied kunnen zijn.” Terwijl de wandelpaden van park Cronesteyn druk bezocht worden, is de Oostvlietpolder voor velen nog onbekend terrein. Door deze nieuwe polderroute wordt het park Cronesteyn ontzien. Een wandelaar kan daarmee een totale ronde maken van bijna 7,5 km lang. Ook komt er een nieuwe natuurbeleving van de Oostvlietpolder en zorgen we dat dit deel van Leiden groen blijft.

Verbonden parken

Polderpark Cronesteyn is in de tweede helft van de 20ste eeuw aangelegd als lokaal en regionaal recreatiegebied met een belangrijke focus op natuur. D66 strijdt al jaren voor het behoud van de naastgelegen Oostvlietpolder. In 2016 is besloten dat de laatste polder van Leiden definitief groen blijft. Voor beide polderparken geldt dat de functie groen en natuur moet zijn. Raadslid Antje Jordan “D66 wil met gebruikers van de polder en experts zoals universiteit en Naturalis werken aan een veerkrachtig habitat. Een gebied waar ruimte is voor diverse beplanting en veel verschillende soorten dieren, dat tegelijk bestendig is voor het veranderende klimaat.”

Disc golf

De afgelopen periode zijn er verschillende vragen gekomen over het verzoek van een aantal initiatiefnemers om disc golf mogelijk te maken in Cronesteyn. D66 Leiden is hier tegen. Disc golf past ook niet Omgevingsvisie Leiden 2040 van de gemeente. Wij vinden het dan ook goed dat Paul Dirkse, één van onze D66-wethouders, na toetsing heeft geconcludeerd dat een disc golf parcours hier ruimtelijk niet past en dat een vergunning wordt afgewezen. Er komt dus geen disc golf in park Cronesteyn. De brief daarover vind je hier.