D66: Gemeente, doe mee aan Warmetruiendag!

Op vrijdag 10 februari is het Warmetruiendag. Tijdens deze landelijke klimaatactie wordt heel Nederland opgeroepen de verwarming lager te zetten en een warme trui aan te trekken om energie te besparen. Door heel het land doen scholen, mensen thuis, overheden en bedrijven massaal mee. “Veel Leidse organisaties zoals de Universiteit Leiden of winkels op de Haarlemmerstraat doen jaarlijks mee”, licht duo-raadslid Jurriaan Duijn toe. “Ik hoop de Leidse gemeentelijke organisatie ook.”

Op 2 april 2022 werd bovendien de landelijke campagne `draai de knop om’ afgekondigd. Minister Jetten van Klimaat en Energie riep burgers en bedrijven hierbij op om energie te besparen door onder andere de thermostaat overdag niet hoger dan 19 graden Celsius te zetten en `s nachts op maximaal 15 graden. Om zelf als Rijksoverheid een bijdrage aan deze energiebesparingen te leveren en om het goede voorbeeld te geven werd deze maatregel ook in 200 rijksoverheidsgebouwen doorgevoerd.

D66 vindt het belangrijk dat de gemeente ook het goede voorbeeld geeft en de knop omzet en vragen daarom of deze oproep op het stadhuis, stadskantoor en andere gemeentelijke gebouwen kan worden doorgevoerd. D66-raadslid Francien Zeggelt: “Als de overheid het dringend advies geeft thuis de verwarming lager te zetten en korter te douchen, dan heb je als gemeente ook een voorbeeldfunctie hetzelfde te doen.”