D66 wil met Geuzenpark meer ruimte om te bewegen in het groen

D66 wil meer ruimte voor Leidenaren om te bewegen in het groen van de stad. Het Singelpark biedt al veel plek om te sporten, maar is ook druk bezocht. Daarom riep D66 lijsttrekker Fleur Spijker bij het sportdebat van woensdagavond op tot creatieve oplossingen. Spijker: “Het is belangrijk om nu te investeren in ruimte om te bewegen. Daarom wil D66 op creatieve wijze het groen en de sportparken aan elkaar verbinden. Na het Singelpark gaan we met het Geuzenpark voor een tweede groene ring.”

Gezond leven

Voor een gezond leven in Leiden wil D66 voldoende ruimte voor mensen om te bewegen. Leiden heeft als één van de eerste gemeenten in Nederland beleid gemaakt waarin sport, gezondheid en inclusie  aan elkaar verbonden zijn. Hiervoor willen wij in de hele stad sportfaciliteiten op straat en in parken realiseren. Dit kan een sportparcours zijn, een outdoor fitness-rek of een wandelroute. Sport wordt op deze manier verbonden aan groen. Vorig jaar opperde D66 om dit park het Geuzenpark te noemen. In het nieuw te realiseren Geuzenpark krijgen sportfaciliteiten een plek.

Geuzenpark

Groen in de stad is één van de speerpunten van D66. De afgelopen jaren heeft de stad ingezet op het Singelpark, wat een groot succes is gebleken. Dit succes wil D66 uitbreiden. Waar het Singelpark binnen de singels loopt, wil D66 een tweede groene ring buiten de vooroorlogse wijken. Hierbij worden bestaande sportparken, groenstroken en parken aan elkaar verbonden tot één doorlopend park. De wandelaar, hardloper en andere sporters kunnen dichtbij huis genieten van sporten in het groen.

Natuur

D66 is voorstander van sporten in de buitenlucht, wel daar waar het past in de omgeving. Door de natuurbestemming van polderpark Cronesteyn was het duidelijk dat dit niet de geschikte plek om een traject voor disc golf aan te leggen. Deze vergunning was daarmee terecht door de stad afgewezen. Voor sporten in het groen zal met maatwerk bekeken worden wat waar passend is.