D66 zorgt voor zonnebrandpalen in Leiden

In het Singelpark en sportpark De Vliet in Leiden komen waarschijnlijk palen met gratis zonnebrandcrème. D66 raadslid Julia de Groot stelde opnieuw schriftelijke vragen aan het college over het voorkomen van huidkanker in Leiden.

Preventie huidkanker

Ook vorig jaar stelde D66 al vragen over de preventie van huidkanker. In Nederland krijgt 20 procent van de bevolking huidkanker en in de Leidse regio is dit zelfs bovengemiddeld hoog. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan UV-straling afkomstig van de zon of zonnebank. Daarom wordt door dermatologen geadviseerd om de schaduw op te zoeken, zonbeschermende kleding te dragen en zonnebrandcrème te smeren. Daar ziet D66 een taak voor de gemeente weggelegd door het aanbieden van deze crème.

Zonnebrandpalen

In andere steden, zoals Katwijk, zijn er al zonnebrandpalen geplaatst. Deze geven naast zonnebrandcrème ook aan of de zon op dat moment te fel is. Het college geeft in het antwoord op de schriftelijke vragen aan dat zij de intentie heeft om een pilot te starten. Dit zal gaan om een pilot waarbij op twee punten langs de Singelpark route zonnebrandcrème wordt aangeboden. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om bij het sportpark De Vliet een zonnebrandpaal te plaatsen.