D66: Voorkom huidkanker door gratis zonnebrandcrème

27 mei is de Dag van de Zonnebrand. In Nederland krijgt maar liefst 20 procent van de bevolking huidkanker. Daarmee is huidkanker veruit de meest voorkomende vorm van kanker. Leiden ligt in regio Hollands-midden, waar het percentage van huidkankergevallen zelfs bovengemiddeld hoog is. Het aantal gevallen van huidkanker groeit nog steeds. D66 wil dit tegengaan.

Raadslid Julia de Groot: “Het zijn schrikbarende cijfers die alleen nog maar verder oplopen als we niets doen. Daar komt nog bij dat er een groep mensen op sociale media actief is die desinformatie over zonnebrandcrème verspreidt. Hierdoor worden mensen verkeerd geïnformeerd en lopen ze gevaar.” Want, de belangrijkste oorzaak van huidkanker is te veel blootstelling aan de zon of zonnebank. Door dermatologen wordt geadviseerd om regelmatig de schaduw op te zoeken, beschermende kleding tegen de zon te dragen en zonnebrandcrème te smeren.

De gemeente kan een rol vervullen in de preventie van huidkanker door het aanbieden van gratis zonnebrandcrème. D66 wil starten met een pilot door bijvoorbeeld langs de Singelparkroute of in de binnenstad gratis zonnebrandcrème aan te bieden. Daarnaast kan de gemeente inwoners en bezoekers van Leiden beter informeren over de schadelijke gevolgen van de zon. Zo komt Leiden onbezorgd de zomer door.

Raadslid Julia de Groot stelde schriftelijke vragen aan het college over deze pilot.