Vacature voorzitter afdelingsbestuur

Vacature voorzitter afdelingsbestuur

Het afdelingsbestuur van D66 Leidse Regio is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Op deze pagina vertellen we meer over de positie en het tijdpad.

Het afdelingsbestuur van D66 Leidse Regio kent zeven bestuursleden, waarvan de huidig voorzitter gaat vertrekken. Alle leden van D66 Leidse Regio kunnen zich kandidaat stellen waarna er een digitale stemming via MijnD66 zal worden gehouden. Houd voor de precieze tijdsplanning deze pagina in de gaten.

Leidse Regio?
D66 Leidse Regio vertegenwoordigt zo’n 1000 leden in de gemeenten Oegstgeest, Katwijk, Valken burg, Rijnsburg, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude en is daarmee één van de grootste D66-afdelingen van Nederland. Het afdelingsbestuur van D66 Leidse Regio zorgt voor het organiseren van de dagelijkse gang van zaken binnen de afdeling. Dit vertaalt zich voornamelijk in het ondersteunen van de fracties en de lokale commissies. Het bestuur vergadert op regelmatige basis en organiseert bijeenkomsten voor leden en niet-leden. Daarnaast organiseren ze de gemeenteraadsverkiezingen en ondersteunen ze de overige campagnes.

Het bestuur kenmerkt zich door bestuursleden die enthousiasmeren, faciliteren en gezamenlijk zorgen voor positieve verenigingscultuur. De rol van het afdelingsbestuurslid is onbezoldigd en vooral organisatorisch en strategisch van aard en niet een van veel politiek debat. De bijeenkomsten vinden in de basis in de avonden en weekenden plaats. Gemiddeld besteedt de voorzitter 8 tot 12 uur per week aan het bestuurswerk en bijbehorende activiteiten.

Profielschets
Benieuwd naar de precieze invulling van deze rol? Hiervoor is een profielschets opgesteld. Als voorzitter leid je de vergaderingen van het bestuur en de afdeling. Je bevindt je graag en vaak onder de leden, weet daardoor wat er speelt in de regio en bent een natuurlijke netwerker. Als voorzitter ben je alert op het bewaken van een prettige sfeer binnen bestuur en de afdeling en zorg je er samen met het bestuurslid Talentontwikkeling voor dat er reflectiegesprekken worden gevoerd met de fractie. Ook coördineer je samen met het bestuur deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Je bent als voorzitter het gezicht van regio en je zorgt dat zowel leden als externen de vereniging laagdrempelig kunnen benaderen. Ook weet je leden, fractie en bestuur met de juiste commissies of partijorganen in contact te brengen, zodat het verenigingsleven in jouw regio een impuls krijgt. Zo speel je een belangrijke rol richting vertrouwenspersonen, Landelijk Bestuur en het Landelijk Bureau.

Kandideren?
Wanneer je vragen hebt over de functie en het bestuur in het algemeen, neem dan contact op met de huidig voorzitter Pascalle Dijkstra (voorzitter@d66leiden.nl) of iemand anders uit het bestuur. Log in op MijnD66.nl en stel je kandidaat!

Tijdpad
Kandidaatstelling open: zondag 21 juli, 10:00
Kandidaatstelling dicht: zondag 1 september, 20:00
Stemming open: vrijdag 6 september, 16:00
Stemming gesloten: vrijdag 20 september, 20:00
Bekendmaking: maandag 23 september

D66 wil begrijpelijke taal vanuit de regionale overheid

D66 wil begrijpelijke taal vanuit de regionale overheid

Brieven vanuit overheidsorganisaties zijn vaak onnodig ingewikkeld. Dat moet beter, vindt D66. Op initiatief van raadslid Bert Jansen heeft de gemeenteraad afgesproken dat gemeente Leiden zich samen met andere gemeenten gaat inzetten voor gebruik van begrijpelijke taal door de regionale samenwerkingen.

“Gemeenten doen hun best om duidelijk te communiceren. Dat moet ook gelden voor samenwerkingsorganisaties waar gemeenten opdrachtgever van zijn,” zegt Jansen.

10% van de Leidse inwoners heeft moeite met basisvaardigheden

In Leiden heeft 10% van de inwoners moeite met basisvaardigheden zoals, lezen, schrijven of digitale zaken. Juist voor deze groep is het belangrijk dat brieven van de overheid duidelijk zijn. Elke gemeente maakt hierbij eigen plannen om communicatie en dienstverlening te vereenvoudigen. In onze regio Holland Rijnland werken gemeenten ook samen in regionale organisaties, zoals belastingdiensten of veiligheids- en zorgvoorzieningen. In het regionale beleidsplan ontbreken ambities voor deze organisaties, D66 vindt dit een gemiste kans. Juist deze organisaties sturen regelmatig belangrijke
informatie naar inwoners en vaak in lastige taal.

Van goede voorbeelden leren

De aangenomen motie, opgesteld door D66 duoraadslid Armin Zukanovic en mede ingediend door PvdA en GroenLinks – roept het college op om succesvolle voorbeelden uit de deelnemende gemeenten te gebruiken bij regionale organisaties.

“We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Binnen Leiden doen we al veel aan begrijpelijke taal. Laten we die kennis ook regionaal inzetten,” aldus Jansen.

Duidelijke taal als basisvoorwaarde

Voor D66 is begrijpelijke communicatie geen bijzaak, maar een voorwaarde voor goede dienstverlening. Zeker in een tijd waarin veel overheidszaken digitaal verlopen en niet iedereen daar even goed in mee kan komen. Tijdens de commissievergadering benadrukte D66 duoraadslid Armin Zukanovic daarom ook het belang van digitale vaardigheden, vooral bij ouderen. De gemeente Leiden zal op het verzoek van D66 hier ook nadrukkelijk aandacht aan besteden bij de Leidse lokale plannen.

Eerste stap gezet

Met deze motie is de eerste stap gezet om ook regionaal duidelijke communicatie de norm te maken. D66 kijkt uit naar de vervolgstappen en blijft aandacht vragen voor toegankelijke dienstverlening – lokaal én regionaal.

Leiden wil regionaal sportfonds: “Sport stopt niet bij de gemeentegrens”

Leiden wil regionaal sportfonds: “Sport stopt niet bij de gemeentegrens”

De Leidse gemeenteraad besprak gisteren het Sportaccommodatieplan (SAP). Dit plan gaat over de toekomst van sportvelden en sporthallen in Leiden. Het is voor een enkele gemeente soms moeilijk om grote projecten als een sporthal, zwembad of ijsbaan te bouwen. Dat kan makkelijker als gemeenten met elkaar samenwerken. Daarom wil D66 dat Leiden gaat samenwerken met andere gemeenten om een regionaal sportfonds op te richten.
Raadslid Linda Beimer zegt: “Sportverenigingen weten het als geen ander: sporten doe je samen. Laten we echt gaan samenwerken om te zorgen voor goede sportvoorzieningen in de hele regio.”

Samenwerken voor betere sportvoorzieningen

Veel Leidse sporters sporten ook buiten de stad, en andersom. Maar sportaccommodaties staan onder druk. D66 Leiden ziet kansen in samenwerking met andere gemeenten. Door samen te werken, kunnen sportvoorzieningen beter worden onderhouden en uitgebreid. Zo wordt het makkelijker om een nieuwe sporthal of een zwembad te bouwen en te betalen. Als zwembaden zoals Het Wedde, De Does en Poelmeer moeten sluiten in de buurgemeenten, dan merkt Leiden dat onmiddellijk in De Zijl en De Vliet. Daarom roept D66 het stadsbestuur op om met de buurgemeenten te onderzoeken, om een regionaal fonds op te richten, en daarmee de gezamenlijke sportaccommodaties te gaan financieren.

Meer ruimte en flexibele oplossingen voor sportverenigingen

Naast lange termijn plannen wil D66 ook nu al oplossingen vinden. Sommige verenigingen hebben extra ruimte nodig. Rugbyclub DIOK heeft nu extra ruimte nodig omdat de 3 Octoberhal langer gebruikt wordt voor de opvang van vluchtelingen. Tijdelijke blaashallen kunnen helpen om in de winter meer ruimte te bieden. D66 wil duidelijke regels voor de financiering en plaatsing van deze hallen.

Sport voor iedereen, nu en in de toekomst

D66 Leiden vindt dat iedereen moet kunnen sporten in een stad met genoeg en goede sportvoorzieningen. Dit kan alleen met slimme investeringen en samenwerking. Zo zorgen we voor duurzame en toegankelijke sportfaciliteiten, nu en in de toekomst.

D66 wil opkomst gemeenteraadsverkiezingen bevorderen: “We mikken op minimaal 66% opkomst in Leiden”

D66 wil opkomst gemeenteraadsverkiezingen bevorderen: “We mikken op minimaal 66% opkomst in Leiden”

In 2022 ging maar de helft van de Leidenaren naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Terwijl dat bij landelijke verkiezingen bijna 80% was. Met precies een jaar voor de volgende lokale verkiezingen zet D66 Leiden daarom een ambitieus opkomstdoel: zodat minimaal 66% van de Leidenaren op woensdag 18 maart 2026 naar de stembus gaat.

Democratische besluitvorming is sterker als meer mensen hun stem laten horen. De gemeente heeft daarin een belangrijke rol met bijvoorbeeld meer toegankelijke stembureaus en gerichte voorlichtingscampagnes. Maar om een hogere opkomst te realiseren moet Leiden niet pas in verkiezingstijd het belang van de lokale politiek tonen.  Daarom heeft de fractie van D66 Leiden maandelijks een openbare fractievergadering in de wijken en bij organisaties: Het stadhuis uit en de stad in. Zodat inwoners actief kunnen deelnemen aan de lokale democratie.
 
D66 fractievoorzitter Sander van Diepen: “De opkomst bij de lokale verkiezingen gaat al jarenlang omlaag, met als historisch dieptepunt 2022. Dat tij moeten we keren. Hoe meer inwoners zich gehoord voelen, hoe sterker onze lokale democratie. Daarom zet D66 in op openbare fractievergaderingen samen met de stad.”

Ook de Tweede Kamerfractie van D66 heeft aan het kabinet gevraagd hoe de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 te verhogen zijn.

Volgende openbare fractievergaderingen

Afgelopen maandag ging D66 om tafel met Leidse ondernemers. Op maandag 7 april nodigt de fractie inwoners van de binnenstad uit bij de openbare fractievergadering in Loge ‘La Vertu’ op Steenschuur 6. Op maandag 12 mei ontvangt de fractie de Burgemeesters- en Professorenwijk in buurthuis ’t Trefpunt. De Tuinstadwijk wordt op maandag 16 juni uitgenodigd bij speeltuinvereniging Zuiderkwartier.

Sander van Diepen (D66) te gast bij ‘Rondom de Raad’

Sander van Diepen (D66) te gast bij ‘Rondom de Raad’

13 maart was fractievoorzitter van D66 Leiden Sander van Diepen te gast bij Centraalplus om in gesprek te gaan met presentator Michel Verheij in ‘Rondom de Raad’. Ze gingen in gesprek over de plannen in Leiden o.a. over het woningtekort in Leiden, de voorbereiding voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Luister hier het hele interview.

Leiden groeit: parkeerbeleid nodig voor meer woningen, verkeersveiligheid en leefbare stad

Leiden groeit: parkeerbeleid nodig voor meer woningen, verkeersveiligheid en leefbare stad

Leiden wordt steeds drukker. Er komen duizenden nieuwe woningen bij en daarmee ook veel nieuwe inwoners. In zo’n snel groeiende stad kan de auto niet meer op de eerste plaats komen. D66 kiest voor meer woningen en een verkeersveilige stad. Het parkeerbeleid is een belangrijk onderdeel van deze keuze en helpt om Leiden leefbaar te houden.

In bijna de hele stad is nu betaald parkeren ingevoerd. Er zijn zorgen of er wel genoeg parkeervergunningen zijn voor werknemers die van buiten Leiden komen. Daarom heeft D66 vragen gesteld over de gevolgen van het betaald parkeren. Uit de antwoorden blijkt dat er geen signalen zijn dat beroepsgroepen zoals leraren de stad verlaten door het parkeerbeleid.
 
“Integendeel, door nieuwbouw vinden leraren juist eindelijk een woning in de stad,” aldus D66 fractievoorzitter Sander van Diepen. “Een belangrijk, gewenst effect van het nieuwe parkeerbeleid wordt ondertussen zichtbaar: de parkeerdruk daalt en daarmee profiteren bewoners en vergunninghouders van een beter bereikbare stad.”

Maatwerk voor vergunningen

D66 vindt het belangrijk dat er voldoende parkeermogelijkheden blijven voor mensen die hun auto nodig hebben. Op voorstel van de D66 fractie zijn met succes parkeervergunningen geregeld voor kraamzorgpersoneel en zijn er dit jaar extra werknemersvergunningen beschikbaar gemaakt. Van Diepen: “Daar profiteren natuurlijk ook de cruciale beroepen van.” Afgelopen donderdag heeft D66 opnieuw aandacht gevraagd voor maatwerk. De fractie wil dat als de noodzaak er is, er voor werknemers die afhankelijk zijn van de auto uitbreiding van de vergunningen komt.

Algemeen Dagblad: ‘Kabinet moet de portemonnee trekken voor slechte schoolgebouwen’

Algemeen Dagblad: ‘Kabinet moet de portemonnee trekken voor slechte schoolgebouwen’

Op initiatief van D66 en PvdA Leiden is een krachtige oproep gedaan aan het kabinet: kom in actie voor gezonde en moderne schoolgebouwen. Gemeenten in heel Nederland sluiten zich massaal aan bij deze oproep, omdat de staat van veel schoolgebouwen ronduit schrijnend is.
Elke dag volgen honderdduizenden leerlingen les in tochtige, slecht geventileerde lokalen. Gemeenten zetten zich in om gebouwen te vernieuwen, maar zonder extra steun uit Den Haag blijft de achterstand groeien. Het is tijd dat het kabinet verantwoordelijkheid neemt.

Start: De Brandbrief

Uit recente publicaties van Het Financieele Dagblad en Cobouw Pro blijkt dat gemeenten onvoldoende middelen krijgen om scholen te bouwen of te renoveren. Vooral schoolgebouwen uit de jaren ’60 en ’70 zijn hard aan vervanging toe, maar de financiële ruimte ontbreekt. Dit heeft directe gevolgen voor de leeromstandigheden van leerlingen.

Linda Beimer (D66) en Bo Lemmens (PvdA) constateerden dit ook in Leiden en deden een landelijke oproep naar andere gemeentes. Deze oproep wordt gesteund door fracties en partijen uit het hele land. Zij vinden dat de politiek prioriteiten moet stellen en niet moet snijden in het geld voor schoolgebouwen.

Gemeenten kunnen het niet alleen

Gemeenten proberen wél hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo investeert Leiden 139 miljoen euro extra in schoolgebouwen, maar dat is niet genoeg om de problemen structureel op te lossen. Het tekort aan middelen is een landelijk probleem:

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de PO-raad en VO-raad schatten dat er 1,2 miljard euro per jaar nodig is voor schoolgebouwen. Vanaf 2026 wordt het gemeentefonds met 2,4 miljard euro gekort, waardoor gemeenten nog minder geld hebben voor schoolgebouwen. Het kabinet lijkt de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten te leggen, terwijl de financiële middelen ontbreken om dit probleem structureel aan te pakken.

Tot 1997 was het Rijk verantwoordelijk voor schoolgebouwen. Sinds deze taak is overgedragen aan gemeenten, is de situatie verslechterd. Het kabinet benadrukt keer op keer hoe belangrijk onderwijs is, maar laat dit in de praktijk niet zien.
Door te bezuinigen op schoolgebouwen schaadt het kabinet de toekomstige generatie. Kinderen die straks onze economie draaiende moeten houden en de uitdagingen van de toekomst moeten oplossen, krijgen nu les in verouderde gebouwen.

Landelijke Media-aandacht: AD en EenVandaag

De oproep van D66 en PvdA Leiden kreeg brede steun en werd opgepakt door de landelijke media.

Conclusie

De boodschap is duidelijk: verhoog de financiële middelen voor schoolgebouwen. De problemen zijn urgent, en gemeenten kunnen dit niet alleen oplossen. Goed onderwijs vindt plaats in een goed klaslokaal!

D66 zoekt kandidaat-raadsleden voor verkiezingen 2026. Word lid van D66!

D66 zoekt kandidaat-raadsleden voor verkiezingen 2026

Wat leuk dat je interesse hebt in een lidmaatschap bij D66. We zijn altijd op zoek naar betrokken mensen die het leuk vinden om zich in te zetten voor hun vereniging, wijk, familie of een specifiek onderwerp, zoals onderwijs of zorg.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 18 maart 2026 stelt D66 de kandidatenlijst samen en nodigt geïnteresseerden uit om zich kandidaat te stellen als raadslid. Om in aanmerking te komen als kandidaat-raadslid, moet je minimaal een half jaar lid zijn van D66. Als je ambities hebt om raadslid te worden moet je je dus uiterlijk 8 maart inschrijven als D66-lid.

Voor wie?
Iedereen die zich wil inzetten voor een sterkere lokale democratie en midden in de samenleving staat, kan zich aanmelden. Ervaring in de politiek is niet vereist; motivatie en betrokkenheid bij de samenleving staan voorop. Wil je meer weten na het bekijken van deze pagina? Neem gerust contact met ons op.

Hieronder vertellen onze volksvertegenwoordigers uit een aantal gemeenten van de Leidse Regio meer over hun activiteiten in de lokale politiek.

Gemeente Voorschoten

D66 raadslid zijn, iets voor jou?

Wil je invloed op dat wat er in Voorschoten gebeurt? Als raadslid vertegenwoordig jij de inwoners van Voorschoten en besluit je mee over waar de gemeente op inzet, waar een deel van het geld naar toe gaat en wat belangrijk is om mee te starten. Ook controleer je als raadslid of de wethouder en burgemeester hun taken goed uit voeren en kijk je waar dat eventueel beter kan.

En wat heb je daarvoor nodig? Tijd, energie en de wil om je te verdiepen in bepaalde dossiers. Iedereen die deze 3 dingen heeft, kan mee doen. Wil je weten of het wat voor je is? Doe een paar keer mee in onze fractie, daar bereiden we een vergadering voor, bedenken we met elkaar wat ons standpunt is en zie je in een commissie- en raadsvergadering hoe je ‘werk’ als raadslid er dan uitziet. Een kijkje in de keuken. Niemand kan het alleen; een raadslid ook niet. Je hebt een meerderheid nodig om te besluiten. Samenwerken is daarom van groot belang. D66 Voorschoten is ook een partij die graag spreekt met inwoners om hun verhaal te horen en ook luistert naar de inbreng van de andere raadsleden van andere fracties. Wil je meedoen om de stem van de Voorschotenaar te laten horen? Juist de persoon die misschien nu niet vertegenwoordigd wordt? Meld je aan. Het is echt een hele waardevolle taak die je hebt als raadslid, als volksvertegenwoordiger.

Fractie D66 Voorschoten Patty Wijnen-Lunenburg, Jolien Schroot en Esther Mieremet

Gemeente Leiden

Ken je dat gevoel? Dat je denkt: Dit kan toch beter in Leiden? Waarom is dit zo slecht geregeld? Of misschien zelfs: Was ik maar degene die deze keuze mocht maken!

Als dat herkenbaar klinkt, is dit hét moment om je aan te melden als raadslid. In de gemeenteraad van Leiden werk je samen met 38 andere betrokken inwoners. Een groep waar ieder met een andere achtergrond en ervaring samenwerkt om de beste keuzes te maken voor Leiden.  Je luistert naar de mensen om je heen, weegt verschillende belangen af en maakt keuzes die het verschil maken voor je eigen leefomgeving. En misschien wel het belangrijkst: je bent er voor de Leidenaar die niet altijd gehoord wordt. Voor die buurtbewoner die de weg naar het stadsbestuur niet kent. Dáár ligt de kracht van een raadslid. Het zijn die momenten die het waard maken om raadslid te zijn voor onze stad.

Gemeente Oegstgeest

Maak het verschil in Oegstgeest!

Woon je in Oegstgeest en wil je actief bijdragen aan een toekomstbestendig, groen en sociaal dorp? Zie je kansen om zaken beter te regelen en ben je gemotiveerd om die verandering zelf in gang te zetten?

D66 gelooft in gelijke kansen, duurzame keuzes en een open, democratische samenleving waarin inwoners echt worden gehoord. Als raadslid kun jij meebouwen aan een Oegstgeest waarin iedereen zich thuis voelt en vooruit kan

– Kun jij goed luisteren en scherp debatteren?
– Heb je oog voor wat inwoners bezighoudt en durf je verantwoordelijkheid te nemen?
– Werk je graag samen aan oplossingen die realistisch en vooruitstrevend zijn?

Dan zoeken we jou!
Sluit je aan bij D66, zet je eerste stappen in de lokale politiek en maak impact in Oegstgeest. Samen kunnen we het verschil maken!

Word lid van D66 en bouw mee aan een sterker Oegstgeest!

Jolijn Kouwenhoven, fractievoorzitter D66 Oegstgeest

Elke maand de stad in: D66 Leiden overlegt in de wijken

Elke maand de stad in: D66 Leiden overlegt in de wijken

D66 Leiden nodigt inwoners uit om actief deel te nemen aan de lokale democratie. Daarvoor gaat de fractie het stadhuis uit en de stad in. In het voorjaar van 2025 staan opnieuw openbare fractievergaderingen gepland bij vier wijken in Leiden. Tijdens deze vergaderingen krijgen bewoners de kans om in gesprek te gaan met de fractie, onderwerpen aan te kaarten en hun visie op de stad te delen.

Open en toegankelijk

De beste ideeën voor Leiden haal je op bij de inwoners. Daarom is D66 in 2022 begonnen om de fractievergaderingen openbaar te houden, buiten het stadhuis en op wisselende locaties in de stad. Dit doet de fractie elke maand en dat blijven we doen. De openbare fractievergaderingen bieden een laagdrempelige manier om direct in contact te komen met de gemeenteraadsleden en mee te denken over de toekomst van Leiden.
 
Raadslid IJsbrand Olthof: “Openbare fractievergaderingen zijn een kans voor inwoners om hun ideeën, zorgen en oplossingen met ons te delen. De ideeën die we zo opdoen, nemen we mee naar het stadhuis en hiermee maken we onze voorstellen beter. Ook als deze ideeën misschien verder gaan dan de voorstellen van het stadsbestuur.”

Praktische informatie

De planning voor het voorjaar staat klaar. Op deze avonden worden buurtbewoners uitgenodigd om in gesprek te gaan met de fractie. Onderwerpen zoals woningbouw, duurzaamheid, leefbaarheid en andere actuele thema’s staan vaak op de agenda.  Aanmelden is niet nodig.
 
Wilt u dat D66 in 2025 ook bij uw wijk of maatschappelijke organisatie op bezoek komt? Neem dan contact op met raadslid IJsbrand Olthof.

– Maandag 20 Januari: Vogelwijk (Speeltuin Vogelenwijk)
– Maandag 10 Februari: Leiden Noord (Theehuis Noord)
– Maandag 17 Maart: Centrum Management Leiden
– Maandag 7 april: Burgemeesters- en Professorenwijk (buurthuis ‘t Trefpunt)
– Maandag 12 mei: Binnenstad (Vrijmetselaarsloge Steenschuur)

Raadslid Julia de Groot gaat zelfstandig verder

Raadslid Julia de Groot gaat zelfstandig verder

Maandag heeft raadslid Julia de Groot kenbaar gemaakt dat ze om inhoudelijke verschillen vertrekt uit de D66-fractie. Ze zal als Fractie De Groot zitting nemen in de Leidse gemeenteraad en zal haar partijlidmaatschap opzeggen.

De fractie en het bestuur van D66 hebben dit weekend kennisgenomen van het zelfgekozen vertrek van De Groot. Haar is gevraagd om de zetel aan de fractie beschikbaar te stellen, maar helaas heeft ze aangegeven deze zelf te behouden. We hebben uitvoerig geprobeerd om tot een andere oplossing te komen. Ondanks deze uitkomst danken wij haar voor haar inzet.
 
Fractievoorzitter Sander van Diepen: “Het is spijtig dat Julia vertrekt uit onze fractie. D66 is een partij waarbij raadsleden ruimte hebben om dualistisch en vrij te handelen, maar we staan ook voor onze handtekening onder het coalitieakkoord. Toch bleek deze vorm uiteindelijk niet werkbaar. We hopen te kunnen blijven samenwerken in het belang van de stad.”
 
D66 zal met vijf zetels verder gaan in de gemeenteraad. Het vertrek van De Groot zal geen invloed hebben op de coalitie in Leiden. D66 Leiden staat voor haar handtekening en betrouwbaar bestuur, wij scharen ons achter het coalitieakkoord. De coalitie behoudt een meerderheid.

Waarom Den Haag als inspiratie kan dienen voor Leidse hoogbouw

Waarom Den Haag als inspiratie kan dienen voor Leidse hoogbouw

De skyline van Den Haag laat zien hoe hoogbouw een stad kan verrijken. Veel torens in Den Haag hebben een herkenbare top, zoals een kroon, hoed of pet. Deze zorgen niet alleen voor karakter, maar dragen ook bij aan een samenhangend en herkenbaar stadssilhouet. Dit kan een inspiratie zijn voor Leiden, waar we op dit moment belangrijke keuzes maken voor toekomstige hoogbouw.

Leiden en de woningbouwopgave

Leiden staat voor een enorme woningbouwopgave: meer dan 8000 woningen bouwen in 2030. Om dat te realiseren kiezen we bewust voor verdichting met hoogbouw rondom het Centraal Station, de Schipholweg en Lammenschans. Deze gebieden zijn logische plekken voor hoge gebouwen vanwege de nabijheid van OV-knooppunten.

“Maar hoogbouw is niet zomaar een optelsom van torens”, zegt duo-raadslid Jurriaan Duijn. “De ‘toppen’ van deze gebouwen zijn van ver zichtbaar en bepalen voor tientallen jaren het stadssilhouet en de uitstraling van onze historische binnenstad. Daarom is het essentieel dat we goed nadenken over hoe deze hoogbouw is ontworpen.”

De Leidse criteria voor hoogbouw

In 2021 stelde de gemeenteraad het toetsingskader voor kwaliteit van hoogbouw vast. Dit kader bevat vier belangrijke criteria voor hoogbouw:

1. Voldoende ruimte tussen gebouwen en slanke torens. Dit voorkomt dat torens massief of benauwend overkomen.
2. Variatie in hoogte. Een uniform plafond op bijvoorbeeld 70 meter zorgt voor een monotone en voorspelbare skyline.
3. Onderscheidende kleuren en materialen. Dit geeft gebouwen een eigen identiteit en voorkomt een grijze eenheidsworst.
4. Unieke, maar harmonieuze afwerkingen. Een zorgvuldig ontworpen top kan de hoogbouw beter laten aansluiten bij de historische binnenstad.

Den Haag als voorbeeld

De skyline van Den Haag illustreert hoe een dynamische skyline een stad herkenbaar maakt. Denk aan de ‘Haagse Tieten’ en de Zürichtoren, die door hun unieke dakvormen de stad van kilometers afstand herkenbaar maken. Hoogbouw met punten of koepels verzacht bovendien de overgang naar historische zichtlijnen. Zo’n aanpak voorkomt dat rechthoekige torens afsteken boven Leidse iconen zoals molens, kerktorens of trapgevels.

Leiden’s hoogbouw: risico op eenheidsworst

Toch lijken de komende torens rond Leiden Centraal — zoals de drie Lorentztorens en de Geus — allemaal dezelfde rechte, platte beëindiging te krijgen. Ook de drie torens aan de Schipholweg 66-128 en de Maretoren hebben in de plannen een abrupt, rechthoekig dak. Dit verhoogt het risico op een eentonige skyline die niet alleen conflicteert met de historische binnenstad, maar ook inwisselbaar is met die van elke andere Nederlandse stad.

Image: De artist impression van de torens aan de Schipholweg 66-128 (beeld: Studioninedots)

Image: Twee van drie rechthoekige Lorentztorens (beeld: Jurriaan Duijn)

Ons voorstel voor betere hoogbouw

Daarom diende D66 afgelopen dinsdag een voorstel in om toekomstige hoogbouw in het gebied rondom de Schipholweg beter te ontwerpen volgens ons toetsingskader. Met name het tweede en vierde criterium verdienen extra aandacht: variatie in hoogte en een unieke, maar harmonieuze afwerking. Dit moet zorgen voor een herkenbare stadsentree en een skyline die echt bij Leiden past.

Goed nieuws: de motie werd unaniem aangenomen. Nu is het aan architecten en ontwikkelaars om Leiden de skyline te geven die het verdient. Hoogbouw kan meer zijn dan alleen functioneel. Het kan bijdragen aan een nieuwe, herkenbare identiteit voor Leiden, waarin het verleden en de toekomst samenkomen. Daarom onze oproep aan architecten: geef Leiden af en toe een punt, koepel of andere unieke top.