IJsbrand Olthof

IJsbrand Olthof - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Ik ben kandidaat-raadslid, omdat ik de stad graag nog mooier wil maken voor Leidenaars én bezoekers. Ik was hier student, kroegbaas, retailer en festivaldirecteur en ken de stad en de Leidenaars dus goed.

De afgelopen 4 jaar was ik namens D66 – als raadslid – woordvoerder economie & toerisme met als doel om het succesvolle economische beleid verder uit te bouwen. Helaas zorgde de coronacrisis voor een rampzalige periode voor het mkb en horeca, maar juist toen heb ik geprobeerd om voor deze groep het verschil te maken. Zo schreef ik het pamflet De Leidse Zomer en pleitte ik met succes voor de uitgebreide coronaterrassen en de komst van openbare toiletten. Dat deed ik vaak samen met andere partijen. Want besturen doe je samen.

De komende 4 jaar wil ik mij inzetten voor de gastvrije stad, want Leiden is nooit af en moet een gezonde plek blijven om prettig te wonen, ondernemen, recreëren en te studeren.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De brug over het Galgewater, vlakbij Molen De Put (van de vader van Rembrandt), het liefst bij zonsondergang.
Vanaf dit punt kijk ik graag naar de stad. Links zie je de imposante schepen in de historische haven liggen en als je het water verder volgt, schitteren de monumentale grachtenpanden aan de Apothekersdijk in het laatste avondlicht. Ondertussen varen de bootjes voorbij en verdwijnt achter je de zon langzaam achter de horizon.

Voor mij is dit een bijzondere plek. Ik heb namelijk 8 jaar gewoond aan het Kort Rapenburg, samen met 4 andere studenten in de hoekwoning boven wat nu het nieuwe gedeelte van café De Kroeg is. Daar heb ik bovendien 5 jaar gewerkt als bedrijfsleider. Ik bewaar dan ook dierbare herinneringen aan deze plek en iedere keer als ik het Singelrondje loop, sta ik graag even stil om kort te genieten.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Het Bio Science Park is dé banenmotor van de regio. Onderzoek wijst uit dat iedere geinvesteerde euro zichzelf dubbel terugbetaald. Dit park is nog niet bij iedere Leidenaar even bekend, maar is toonaangevend in de wereld. Door hierin nog verder te investeren creëren we nog meer banen, worden nog meer medicijnen ontwikkeld en kunnen we nog betere zorg en onderwijs bieden en daar profiteert iedere Leidenaar weer van. 

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Duurzame stadsdistributie via land en water invoeren zodat we minder in de file staan, goederen via duurzaam transport vervoerd worden en de ondernemers minstens net zo snel en goedkoop hun goederen ontvangen. 
  • Betere samenwerking met de regio, want onze grond is schaars en de ambities hoog. Met hulp van de regio kunnen we goede faciliteiten, woningen en banen blijven bieden aan zowel Leidenaren als mensen in onze regio. 
  • Betaalbare woningen voor iedere Leidenaar, want door meer betaalbare woningen blijven we een aantrekkelijke stad voor iedereen.