IJsbrand Olthof

IJsbrand Olthof - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Mijn naam is IJsbrand Olthof en ik ben sinds 2022 woordvoerder op de thema’s Bereikbaarheid en Veiligheid. Een autoluwe binnenstad met duurzaam vervoer van goederen en ruim baan voor de fiets en voetganger zijn daarin belangrijke speerpunten om de mooiste stad van Nederland nóg mooier te maken voor iedereen. Uiteraard houden we daarbij oog voor de veiligheid voor iedereen, bijvoorbeeld met extra aandacht aan het thema Ondermijning.

Leiden is al sinds 2002 mijn stad: Ik was hier student, kroegbaas, retailer en festivaldirecteur en ken de stad en de Leidenaars inmiddels door en door. De afgelopen 4 jaar was ik ook al namens D66 raadslid, middenin de coronapandemie. Als woordvoerder economie & toerisme is het in die periode gelukt om voor horeca- en retailondernemers het verschil te maken. Zo schreef ik het pamflet De Leidse Zomer en pleitte ik met succes voor de uitgebreide coronaterrassen en de komst van openbare toiletten. Dat deed ik vaak samen met andere partijen. Want besturen doe je samen.

De komende 4 jaar wil ik mij ook inzetten voor een stad waarin politiek dichterbij inwoners komt. Daarom organiseren wij iedere maand een openbare fractievergadering op een telkens wisselende locatie in de stad, zoals een wijkvereniging, maatschappelijke organisatie of sportclub. want Leiden is nooit af en wij horen graag van betrokken inwoners wat er speelt en leeft.
Heb je een vraag of goed idee om Leiden nog mooier te maken, of wil je jouw buurt of organisatie aanmelden voor een openbare fractievergadering? Stuur dan een bericht naar [email protected]

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De brug over het Galgewater, vlakbij Molen De Put (van de vader van Rembrandt), het liefst bij zonsondergang.
Vanaf dit punt kijk ik graag naar de stad. Links zie je de imposante schepen in de historische haven liggen en als je het water verder volgt, schitteren de monumentale grachtenpanden aan de Apothekersdijk in het laatste avondlicht. Ondertussen varen de bootjes voorbij en verdwijnt achter je de zon langzaam achter de horizon.

Voor mij is dit een bijzondere plek. Ik heb namelijk 8 jaar gewoond aan het Kort Rapenburg, samen met 4 andere studenten in de hoekwoning boven wat nu het nieuwe gedeelte van café De Kroeg is. Daar heb ik bovendien 5 jaar gewerkt als bedrijfsleider. Ik bewaar dan ook dierbare herinneringen aan deze plek en iedere keer als ik het Singelrondje loop, sta ik graag even stil om kort te genieten.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Het Bio Science Park is dé banenmotor van de regio. Onderzoek wijst uit dat iedere geinvesteerde euro zichzelf dubbel terugbetaald. Dit park is nog niet bij iedere Leidenaar even bekend, maar is toonaangevend in de wereld. Door hierin nog verder te investeren creëren we nog meer banen, worden nog meer medicijnen ontwikkeld en kunnen we nog betere zorg en onderwijs bieden en daar profiteert iedere Leidenaar weer van. 

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Duurzame stadsdistributie via land en water invoeren zodat we minder in de file staan, goederen via duurzaam transport vervoerd worden en de ondernemers minstens net zo snel en goedkoop hun goederen ontvangen. 
  • Betere samenwerking met de regio, want onze grond is schaars en de ambities hoog. Met hulp van de regio kunnen we goede faciliteiten, woningen en banen blijven bieden aan zowel Leidenaren als mensen in onze regio. 
  • Betaalbare woningen voor iedere Leidenaar, want door meer betaalbare woningen blijven we een aantrekkelijke stad voor iedereen.