Jurriaan Duijn

Jurriaan Duijn - Beeld: Anneke van Gruijthuijsen

Mijn naam is Jurriaan Duijn. Ik ben 21 jaar, student bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, lid van studentenvereniging Augustinus en sinds mijn geboorte woonachtig in de Leidse regio. Vanaf jonge leeftijd ben ik betrokken bij de lokale politiek, eerst in Leiderdorp, daarna als fractiemedewerker voor D66 Leiden. Momenteel werk ik naast mijn studie als verduurzamingsadviseur voor monumenten, woningen en bedrijfspanden.

In de studentenwereld merk ik dat gemeentepolitiek niet altijd leeft. ‘Die gaan toch over vergunningen ofzo?’. Maar de gemeente gaat juist over zaken waar mijn generatie zich vaak druk over maakt: het bouwen van studentenhuizen, de openingstijden van de horeca, de vergunningen voor festivals en verenigingen, of je na je studie wel een woning kan vinden en het aanpakken van klimaatverandering. Als student met veel ervaring in de lokale politiek wil ik die onbekende gemeentepolitiek naar die jonge Leidenaar brengen. En dat kan het best vanuit een partij die altijd toekomstbestendig denkt: D66.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De achtertuin van mijn eigen studentenhuis, midden in het centrum met een gigantische oude boom uitkijkend op het kapelletje van het Sint Annahofje. Een oase van rust waar je perfect een kopje koffie of een biertje kan drinken.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Jonge Leidenaren, of het nou studenten, starters of middelbare scholieren zijn, voelen zich niet altijd gehoord in de politiek. Juist op de plek waar de overheid het dichtstbij staat, zie ik kansen voor meer vertegenwoordiging van die jonge stem.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

Als raadslid wil ik me inzetten voor…

  • …meer nieuwe studentenwoningen. Geen eenzame studio’s, maar studentenkamers met gedeelde voorzieningen zoals woonkamers (fusies).
  • …meer ruimte voor de horeca. Meer bruisende terrassen zoals bij de Hooglandse Kerk en ruimere openingstijden ook na 01:00 uur.
  • …het vergroenen van versteende delen van de stad. Iedereen wordt blij van groen. Denk aan het prachtige Singelpark en de groene Garenmarkt, waar we in de coronatijd extra van konden genieten.