Wat is de kinderopvang-toeslagaffaire?

De kinderopvangtoeslagaffaire heeft heel veel gezinnen hard geraakt. Duizenden ouders werden onterecht als fraudeur aangewezen. Ze zouden onterecht kinderopvangtoeslag hebben gekregen voor hun kinderen.

Ze moesten tienduizenden euro’s terugbetalen. Sommigen kregen daarbovenop nog een boete. Door dit beleid leefden gezinnen in armoede en met enorme stress: een alleenstaande moeder met drie kinderen moet het doen met 50 euro per week. Mensen kregen burn-outs en werden uit huis gezet. Kinderen vinden hun leven verschrikkelijk, omdat hun gezin zo arm is. En jarenlang kwamen misstanden niet aan het licht.

01.11.2022

Al in de zomer van 2021 werd gesproken over een geldbedrag en begeleiding voor de kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. De Tweede Kamer nam de wet aan waarmee dit geregeld wordt.

Dit is het gevolg van fout na fout bij de overheid. Dat bleek uit een snoeihard rapport door de parlementaire commissie, die het rapport ‘Ongekend onrecht’ schreef. Er bleek een doorgeslagen hype te zijn om fraude hard aan te pakken. Mensen werden niet gezien als mens. En bij het kleinste foutje kreeg je direct de stempel ‘fraudeur’ op je geplakt. Bovendien werden mensen met een dubbele nationaliteit strenger gecontroleerd. Dat is racisme.

Allereerst moeten de ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire zo snel mogelijk worden gecompenseerd. Zo kunnen deze gezinnen weer aan hun toekomst werken. Maar we moeten ook leren van de fouten die zijn gemaakt. Het vertrouwen in de politiek moet worden hersteld. Ten slotte moeten we af van het ingewikkelde toeslagenstelsel. Dat kan veel eerlijker en simpeler.