Scherp voor een duurzame toekomst

“Ons contact met de gemeente verloopt stroef. Als de buurt een acuut probleem aankaart, dan zijn de ambtenaren en wethouders niet eens bereid om ter plekke naar het probleem te kijken. Als ze dat wel doen, dan moet er eerst miljoenen keren over-en weer gebeld en gemaild worden.” Voorzitter, deze signalen hoort onze fractie maandelijks. De gemeentelijke dienstverlening frustreert en leidt tot wantrouwen richting de politiek. Ondertussen staat Katwijk voor enorme opgaven die wij niet zonder onze inwoners kunnen realiseren. Met dit in het achterhoofd, komen wij vandaag met een aantal voorstellen om muren te doorbreken.

Afschuifpolitiek

Voorzitter, Katwijk gaat gebukt onder de problematiek van de grote steden. Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe de status en verleiding van het ‘snelle geld’ verdienen een dominante rol is gaan spelen in het leven van kwetsbare jongeren, zonder dat zij oog hebben voor de negatieve gevolgen hiervan. D66 Katwijk heeft ook gezien hoe machteloos het gemeentebestuur moest toekijken, nadat zich het afgelopen jaar diverse incidenten in onze gemeente hebben voorgedaan. De normen en waarden van de straat lijken een aanzienlijk deel van onze gemeente te hebben overgenomen, dankzij de lokale ‘war on drugs’. D66 Katwijk wil om deze reden niet langer toekijken hoe de incidenten zich opstapelen en het gevoel van machteloosheid zich verergert. Het is tijd voor een andere aanpak die zowel de gebruikers als dealers van drugs aanspreken. Het pilletje van de één betekent namelijk de liquidatie van de ander. 

De eerste stap voor een nieuwe aanpak ligt, wat onze fractie betreft, niet bij een nieuwe veiligheidsagenda, maar bij de houding van het college op dit dossier. Er is in dit gemeentehuis sprake van neoliberaal bestuursbeleid, waarbij alles wordt afgeschoven op ketenpartners en de minimale wettelijke taken worden verricht door het dagelijks bestuur zelf. Deze disbalans zien wij ook terug in de begroting, waarin vanaf 2024 slechts oog is voor het nemen van preventieve maatregelen. Voor ons is dit niet de juiste gang van zaken. Door namelijk in te stemmen met deze koers, houden we de neoliberale mentaliteit in stand en worden de jongeren die al met één of beide benen in de onderwereld zitten, niet geholpen. Samen met de ChristenUnie hebben wij dan ook een voorstel geschreven om weer een balans tussen preventie en repressie aan te brengen met de 50.000 euro die er op dit moment wordt gereserveerd voor het onderzoeken van nieuwe aanpakken. In het verlengde hiervan willen wij van het college, via de burgemeester, een toezegging om bij het nieuwe veiligheidsplan ook een inventarisatie op te nemen van de structurele taken die het college zelf kan uitvoeren op dit dossier, die verder gaan dan de al bestaande wettelijke taken. Zet bijvoorbeeld niet in op een telefoon-app die slechts tot het einde van dit jaar beschikbaar is maar hang jaarlijks, net als de gemeente Rotterdam, ongemakkelijke bilboards op met de gevolgen van het gebruiken en dealen. 

De lege ziel moet gevoed worden

Voorzitter, het neoliberaal bestuursbeleid is ook doorgeschoten in onze hulp naar de samenleving toe. Korfbalvereniging Madjoe moest tot op het allerlaatste moment wachten op een volwaardig alternatief, terwijl zij al jaren in gesprek waren met het college. Omwonenden van de Exportstraat en de Oranjelaan mochten in eerste instantie niet meedenken over de vormgeving van de nieuwe straat, ondanks het feit dat de wethouder na talloze raadsvragen bij hen op de koffie is geweest. Het college stootte zich tevens driemaal aan dezelfde steen omtrent SKA. Door deze bestuurlijke ‘nee, tenzij-mentaliteit’, hebben wij inwoners nooit op een volwaardige manier kunnen horen over hun ideeën op het beleid dat wij maken. Om deze reden doet D66 Katwijk sinds 2014 pogingen om het referendum in Katwijk in te voeren. Dit jaar hebben wij zelfs de optie meegenomen voor een alternatief burgervoorstel, dat inmiddels een ruime meerderheid in de raad lijkt te halen! De teleurstellingen die inwoners de afgelopen tijd hebben meegemaakt, is voor onze fractie niet meer te bevatten. Er wordt iets gevraagd van de samenleving, maar een open houding ontbreekt. Daarom willen wij dat er op het gemeentehuis een mentaliteitsverandering gaat plaatsvinden. Geen ‘nee, tenzij’ meer, maar ‘ja, mits’. 

Voorzitter, door de verregaande bureaucratisering zijn onze gemeenschappelijke waarden afgebrokkeld. Dit belemmert het proces voor onze inwoners om waarden te hechten aan de dingen die de samenleving als geheel ten goede komen. Een bouwsteen om deze waarden terug te vinden is door te investeren in onze lokale geschiedenis en identiteit. Echter, dit lijkt niet te worden onderschreven door het college. Er wordt jarenlang erkend dat Katwijk een kunstenaarskolonie is, maar het lidmaatschap van EuroArt werd eenzijdig opgezegd. Daarbij zijn de initiatiefnemers van de Bomschuit Experience keihard in de steek gelaten en Katwijkse musea moeten schuiven met bedragen om hun begrotingen rond te krijgen. Handelen zonder doel is impulsief. Daarom dienen wij samen met het CDA een voorstel in inzake het investeren in de kunstenaarskolonie.

‘Ja, mits’ mag, wat ons betreft, ook toegepast worden op het gebied van sport. Vorig jaar schreven wij er meerdere opiniestukken en brieven over, met hoop op verbetering. Overeind staat echter dat er sprake is van zwalkend huisvestingsbeleid. KV Madjoe was er in eerste instantie de dupe van, maar nu doen zich twee nieuwe situaties voor. Valken ’68 en de huisartsenpraktijk Valkenburg wachten, ondanks een stevig plan, al 6 jaar op duidelijkheid en Grasshoppers dreigt met een ledenstop op termijn, omdat zij uit hun voegen barsten. D66 Katwijk rekent af met het getreuzel op het gemeentehuis door zelf met voorstellen te komen die ten goede komen aan beide situaties. Daarnaast kost het jaarlijks gemiddeld €450 om te sporten in Katwijk, mede te verklaren door het huidig collegebeleid en het feit dat Sportbedrijf aan haar maximale capaciteit zit, waardoor verenigingen de zaalhuur moeten ophoesten. Voorzitter, Katwijk is een topsportgemeente, maar niet meer voor lang. Sportverenigingen zullen omvallen en het sporten zal onbetaalbaar worden. Vorig jaar vroegen wij om een aanpak. Dit jaar willen wij horen wat het college nu écht gaat doen.  

Ons jongerenbeleid moet ook veranderen. Recentelijk sloot de Hangout in ‘t Hok in Rijnsburg, en werd de picknicktafel op het Pekelplein weggehaald wegens overlast door jongeren. De jongerenvoorzieningen zijn de afgelopen jaren verminderd, waardoor jongeren onder de 18 niets meer te doen hebben in onze gemeente. Sluiten van jeugdhonken en weghalen van picknicktafels verplaatst het probleem elders en lost het niet op. Bovendien zijn de meeste voorzieningen geconcentreerd in Katwijk aan Zee, wat het voor Rijnsburgse jongeren moeilijk maakt om ‘s avonds contact te maken met leeftijdsgenoten. D66 Katwijk pleit daarom voor structurele oplossingen, zoals een jongerenvoorziening per dorpskern. Wij dienen om deze reden een motie in, samen met de VVD, om het college te vragen samen met het Welzijnskwartier, jongeren en partners de mogelijkheden voor jeugd- en jongerenwerk in elke dorpskern te onderzoeken.

We durven niet

De ontwikkelingen rondom het groen-en energiebeleid is ook iets wat ons van het hart moet. Op papier staan er namelijk hele mooie plannen om Katwijk te vergroenen en te verduurzamen, maar het daadwerkelijk handelen ontbreekt. Door de ‘nee, tenzij-mentaliteit’ worden er binnenkort bomen gekapt aan de Frisodreef, terwijl uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet nodig is. Bovendien leeft er op het gemeentehuis nog steeds een onverklaarbare angst voor de 3-30-300-norm voor nieuwbouw, want het is wéér niet opgenomen in de begroting, terwijl het college in het verleden tweemaal heeft laten zien dat het wél mogelijk is. 

Hetzelfde geldt voor het van het gas af gaan. Het christelijke principe ‘zorgen voor de schepping van God’ is overboord gegooid, omdat er is gekozen voor slechts het isoleren van woningen. Wij vinden dat nog steeds een onbegrijpelijke keuze en niet getuigen van het nemen van verantwoordelijkheid. De klimaatdoelen spelen namelijk óók gewoon in de gemeente Katwijk. Daarom hebben wij een motie ingediend om het aardgasvrij maken van onze woningen en utiliteitsgebouwen weer prioriteit te geven in huidig en toekomstig beleid.

Met al deze voorstellen blijven wij scherp voor een duurzame toekomst.