De blik op ’24 en ’25

Alle fractieleden kijken terug op een bewogen 2024 voor de gemeente Houten. Hoe kijken zij hierop terug? Daarnaast gaan wij een nieuw jaar in. Wat willen de fractieleden bereiken? Het is immers, af en toe, moeilijk samenwerken binnen de raad. Als D66 handelen wij onder andere vanuit onze sociale waarden. Daarom blikken zij ook terug op een mooie en/of bijzondere ontmoeting.

Drie vragen dus voor onze fractieleden, die ieder persoonlijk beantwoord.

Marije de Vries (Werelds)

Waar kijk jij op terug in 2024?
De introductie van de duo-fiets in Houten, die wethouder Wouter van den Berg en ik samen officieel in gebruik genomen hebben. Ik kreeg zoveel leuke reacties van inwoners die blij waren met dit initiatief, soms zelfs met filmpjes en foto’s waarop ze op de fiets zaten. Het was een kleine moeite, maar met zoveel impact, daar werd ik echt blij van.

Zou jij wat anders doen in 2025? En wat wil jij bereiken in het volgende jaar?
Het rechts-conservatieve college met ITH, VVD, NH en SGP laat zaken liggen op het gebied van onder meer betaalbare woningbouw, veilig fietsverkeer en lhbtiq+-beleid. Graag zou ik dit alsnog een duwtje in de goede richting geven. Dat is belangrijk voor ons Houten!

Verder ga ik iets heel praktisch anders doen: ik heb besloten in het nieuwe jaar mijn geboortenaam (de Vries) weer te gaan dragen 🙂 Privé deed ik dat al een tijdje dus de raad was een logische plek dat ook te gaan doen.

Wat was een mooie ontmoeting in 2024?
Hoewel de bewonersavonden en raadsvergaderingen over de Houten hub soms wat grimmig konden zijn, heb ik positieve herinneringen aan de avond die wij vanuit D66 samen met andere partijen georganiseerd hebben over de opvang van vluchtelingen. Ik was toevallig gespreksleider aan de tafel met 10-15 direct omwonenden, en het gesprek was, hoewel zorgen stevig geuit werden, verbindend. 

Na afloop ben ik met de groep tegenstanders samen een stuk naar huis gefietst. Zo op de fiets naast elkaar voelde het heel Houtens: we kunnen het met elkaar oneens zijn, maar het lukt gelukkig heel vaak om elkaar gewoon als mens blijven zien. Ik hoop dat we dit kunnen vasthouden, dan kunnen we alle uitdagingen in onze gemeente samen aan.

Marjan Boonzaaijer

Waar kijk jij op terug in 2024?
Met als motto is: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ zet ik mij in voor een duurzame samenleving. Ik richt mij specifiek op een sterke sociale basis waarin je mag zijn wie je bent, waar je erbij hoort en kansen krijgt om te worden wat je wilt worden én waarin we onze verantwoordelijkheid nemen voor een leefbare aarde voor nu en in de toekomst. Ik vind het daarom fantastisch om te zien dat we in gezamenlijkheid, zowel binnen als buiten de raad, de handen in elkaar hebben weten te slaan om mooie successen te boeken.
 
In Houten hebben we ons als doel gesteld om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn. Onze lokale energie-initiatieven (EnergieRijk Houten, Opgewekt Houten, Cooperatie Duurzaam Eiland, Impact Houten, Duurzaamheidsfonds Houten) zijn al jarenlang een succesvolle aanjager van activiteiten om samen met inwoners en ondernemingen energiebesparingen te realiseren en bij te dragen een duurzame energieopwekking. Niet alleen hebben deze initiatieven veel expertise in huis, zij zijn ook onmisbaar voor een positieve houding van inwoners voor deze ambitie. Ik ben echt blij dat we hebben ingezet om deze initiatieven hierin een stevige positie te geven.
 
De weg naar een energieneutraal Houten is een kronkelige: het is complex en onze omgeving (politiek, technologisch) is continu in beweging. Daarom hebben we het college gevraagd (en is toegezegd) dit strak te monitoren zodat we waar nodig kunnen bijsturen. 
 
Kinderen maken de toekomst van morgen! Het is mooi om te zien dat de gemeente, de schoolbesturen, de kinderopvangorganisaties, het sociaal team en onze zorgpartners in aanloop naar het huisvestingsplan van onze scholen een stevige visie hebben neergezet met als doel om kinderen in Houten de best mogelijke kansen te bieden in hun ontwikkeling en voor te bereiden op hun toekomst.
 
Het knelt in de zorg en we hebben iedereen nodig om nu en in de toekomst zorg te blijven verlenen. Begin dit jaar hebben we samen met SGP-Houten, Natúúrlijk Houten, CDA Houten en Houten Anders! een gespreksavond over ‘informele zorg’. We wilden weten ‘hoe overbrug je daarbij het gat tussen formele en informele zorg’? Naast dat deze drukbezochte avond mooie inzichten en handvatten opleverden ontstonden er mooie verbindingen tussen formele en informele zorgpartners. Samen kom je echt verder!
 
We kunnen niet zonder onze mantelzorgers in onze gemeente, waardering alleen is niet voldoende, zij hebben ook ondersteuning nodig. Daarom hebben we de afgelopen jaren gepleit voor een mantelzorgvisie, die er ook gekomen is! Naar aanloop van deze mantelzorgvisie hebben we gepleit dat er ook voor ouders van zorgintensieve kinderen mogelijkheden komen om hen te ontlasten. Want ook juist deze groep zijn vaak zwaar belast en voelen zich weinig ondersteund en begrepen.  Voor al deze ouders ben ik blij dat hiervoor nu aandacht is en dat er concrete ondersteuning geboden gaat worden.

Zou jij wat anders doen in 2025? En wat wil jij bereiken in het volgende jaar?
Ik zou echt ontzettend blij zijn als we ook in Houten een plek kunnen creëren voor mensen op de vlucht en deze met warmte kunnen gaan ontvangen. Ook hoop ik dat we daadwerkelijk meer sociale huurwoningen kunnen gaan realiseren, deze zijn zo broodnodig. Onze fractie blijft zich hier onverminderd voor inzetten.

Wat was een mooie ontmoeting in 2024?
Te veel om op te noemen: tijdens de avond over informele zorg werd ik geïnspireerd door de enorme gedrevenheid en inzet voor een zorgzame en duurzame samenleving van echt alle deelnemers, en deze gedrevenheid zie ik ook bijvoorbeeld ook bij de vrijwilligers van de lokale energie-initiatieven.

Jaap Staman

Waar kijk jij op terug in 2024?
Het klinkt misschien niet als een heel spannend politiek thema, maar ik kijk met plezier terug op de samenwerking in de Commissie Verbonden Partijen van onze gemeenteraad. Deze commissie bestaat uit coalitie- en oppositieleden en houdt zich bezig met organisaties die hun werk namens verschillende Utrechtse gemeenten doen. Bijvoorbeeld Werk & Inkomen Lekstroom, de GGDrU of Recreatieschap De Stichtse Groenlanden. Die partijen gaan over écht belangrijke onderwerpen, zoals armoedebestrijding, schuldhulpverlening en gezondheid. Samen kijken we of de democratische legitimiteit van deze organisaties op orde is en of zij het werk doen dat zij voor onze inwoners zouden moeten doen.

We doen dit A-politiek en in een goede sfeer en dat is alleen maar mooi!

Zou jij wat anders doen in 2025? En wat wil jij bereiken in het volgende jaar?
We beginnen dit jaar direct met de behandeling van de toekomst van jongerencentrum Enter. Daar kijk ik enorm naar uit. We hebben altijd gepleit voor een investering in het jongerencentrum en dat lijkt nu te gaan gebeuren. Ook krijgt de écht Houtense muziekvereniging KNA een plek in het gebouw. Dat zou een ontzettend mooie start van het nieuwe jaar zijn: dat we als raad het belang van dit jongerencentrum inzien en ervoor zorgen dat jongeren nog decennialang deze mooie plek in Houten hebben.

Wat was een mooie ontmoeting in 2024?
Het afscheid van Bram Bosshardt als voorzitter van Stichting leefbaarheid Tull en ’t Waal. Er zijn veel ambities voor ons buitengebied: woningbouw, recreatie, energieopwekking, ondernemerschap, noem het maar op. Bram heeft zich jarenlang als voorzitter van deze stichting ervoor ingezet om de gemeente en de politiek ook te wijzen op het belang van leefbaarheid in het buitengebied. Zo was hij een stem voor andere inwoners van Tull en ’t Waal en daarbuiten. Als raadslid kon en kun je altijd bij Bram terecht als er wat speelt of als je vragen hebt. En naast nuttige zijn het ook altijd leuke contacten.

Terecht kreeg hij een mooi afscheid, waarbij ook de Houtense politiek goed vertegenwoordigd was.

Leave a comment

The email address will not be published. Required fields are marked