Marije Werelds

Marije Werelds

Marije Werelds - Beeld: Gerard Wielenga

Marije Werelds is in maart 2022 met 479 voorkeursstemmen verkozen tot raadslid en was eerder al bij D66 Houten betrokken als commissielid. Ze zet zich in voor een groene leefomgeving, gelijke kansen en het jezelf kunnen zijn in Houten. Ook brengt zij haar kennis van IT mee in de raad.

  • 47 jaar
  • Utrecht
  • Houten

Opgegroeid in de stad Utrecht heb ik genoten van de diversiteit die je in de stad vindt. Het is interessant om met mensen samen te leven die weer een hele andere achtergrond en ervaringen hebben (of op een andere manier ‘anders’ dan jijzelf zijn) omdat het je breder naar de wereld leert kijken.

Deze ‘open blik’ neem ik ook graag mee in de raad. Ik wil graag opkomen voor een Houten waar je kunt zijn wie je ook bent of wilt zijn. Dus of je nu LHBTIQ+ bent, of een bi-culturele achtergrond hebt, of minder valide bent, of misschien wel alle drie of weer iets anders, je hoort er bij in Houten. En je moet gelijke kansen krijgen. Daar zal ik voor staan.

Daarnaast maak ik me hard voor een groene leefomgeving. Goed voor mens en natuur! Ik kom zelf graag buiten in ’t groen om samen met anderen lekker te sporten, te wandelen of te fietsen. Fietsers en voetgangers staan voor mij dus op 1. Ik heb de ambitie dat Houten niet alleen bekend staat als fietsstad van Nederland, maar ook als een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid in het algemeen. Dat is echt nodig. Want je ziet aan alle kanten dat het niet de goede kant op gaat met ons klimaat.

Vanuit mijn achtergrond in de IT omarm ik technologie graag en van harte, en zie ik het als een goed middel om problemen zoals de klimaatverandering aan te pakken. Maar zie ik ook de risico’s. Wist je dat onze uitkeringsinstantie Werk en Inkomen Lekstroom voorspellende algoritmes gebruikt heeft om bijstandsfraude op te sporen? Dit kan ontsporingen zoals de toeslagenaffaire tot stand brengen! Graag neem ik mijn expertise hierin mee in de raad.

Ik ben graag met veel verschillende mensen in gesprek om de kern van een probleem te doorgronden en vanuit daar samen resultaten te behalen. Ik heb er dan ook veel zin in om de uitdagingen waar we in Houten de komende jaren voor staan samen met anderen aan te pakken. 

Je kunt me altijd benaderen als je vragen hebt of iets wilt overleggen. Ik help je graag verder.

Instagram | Facebook | Linkedin | Twitter

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Oude Dorp. Ik geniet erg van uit eten bij Dinner at Six, koffie drinken bij de Roskam en een biertje drinken bij de Zwijger.

De Kruisboog. Heerlijk sporten en ontspannen bij onder andere Piazza Sports, Basic fit, TC Atalanta, Festina Lente Yoga, Body Vital. Mijn dochters wegbrengen bij zwemschool de Startsprong, Patitoland, Olga van Koningsbrugge, Delta Sports, Partou, Taurus… En tussendoor nog even zwaaien naar o.a. de boksers bij Jellema, de bezoekers van de Lichtboog & Moskee Houten en de fietsers bij WTC Houten. Ik kom er bijna iedere dag wel!

Wat betekent D66 voor jou?

D66 heeft als groene en meest progressieve partij van Nederland thema’s in het programma staan die me aanspreken, op het gebied van technologie, LHBTQ+, duurzaamheid en kansengelijkheid.

Daarnaast heb ik de partij leren kennen als goed georganiseerde partij waarin onze democratie en democratische waarden uiterst serieus genomen worden. Ik besef dat onze democratie in Nederland kwetsbaar is en D66 komt er echt voor op. Vanuit die visie werkt D66 graag samen met alle andere democratische politieke partijen om haar progressieve idealen te verwezenlijken.

Zorgvuldigheid, respect voor de ander en toch in flinke vaart vooruit, daar vind ik D66 sterk in. En dit past ook bij hoe ik zelf graag te werk ga.

Wat is je favoriete boek?

Ik lees graag en veel. Afgelopen zomer heb ik “ de Fundamenten” van Ramsey Nasr gelezen. Dat heeft me nog meer doen beseffen dat we niet zo lang meer hebben om echt wezenlijke veranderingen door te voeren, omdat we de aarde en de mensheid aan het uitputten zijn. Daarop besloot ik dat het nodig was grotere stappen te zetten dan ik tot op heden had gedaan. Om te beginnen door mijzelf kandidaat te stellen voor de gemeenteraad.

Welk evenement heb
je het laatst bezocht?

Cultuur leert me verder kijken en daar geniet ik erg van. Ik bezoek regelmatig de bioscoop in de Slinger, fijne films in huiselijke sfeer, dat is altijd weer genieten. Verder zijn we een echt theatergezin. Mijn man doet aan improvisatietheater en speelt af en toe mee bij speciale kerstproducties in de Slinger. Mijn tienerdochter speelt ook theater, bij de Jeugdtheaterschool aan de Slinger en Shine.

Als het even kan, ga ik naar muziekoptredens. Ik heb 8 jaar lang met veel plezier vrijwillig bij een programma over lokale popmuziek bij de lokale omroep in Utrecht gewerkt. En ik ben dol op Gluren bij de Buren. We hebben onze huiskamer ook al eens open gezet voor optredens van een pianist.