Waarom meer vrouwen in de raad?
(bron: Handreiking Vrouwen in de Raad; ProDemos)
“In 2018 is het bijna honderd jaar geleden dat het actief vrouwenkiesrecht (1919) is ingevoerd. Dit ging niet vanzelf; er is hard voor gestreden. Toch is in de afgelopen honderd jaar het aandeel vrouwen in gemeenteraden nooit hoger geweest dan de huidige 28 procent. Om maar te zwijgen over de nog lagere percentages van vrouwelijke wethouders en burgemeesters. Tijd voor verandering dus.
Diversiteit in de samenstelling van volksvertegenwoordigingen is goed voor de kwaliteit van de democratie. Het leidt tot:
- Grotere legitimiteit van de besluitvorming: door meer herkenbaarheid meer acceptatie van genomen besluiten;
- Grotere representativiteit: vrouwen voelen zich beter vertegenwoordigd en dus ook meer gehoord als het aandeel vrouwen in de raad groter is;
- Meerwaarde en verhoogde efficiëntie van een divers samengesteld team;
- Groter bereik: vrouwen zitten meestal in andere netwerken en brengen die in verbinding met het lokale bestuur;
- Politieke aandacht voor onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden;
- Maar ook: juist in sectoren die gedecentraliseerd zijn naar gemeenten (zorg) hebben vrouwen vaak deskundigheid vanuit hun werk. Die kwaliteit heeft de raad nodig.
Uit persoonlijke verhalen van zittende raadsleden komt naar voren dat veel vrouwen in de politiek terechtkomen nadat ze bestuurs- of vrijwilligerswerk in hun stad of dorp hebben gedaan. Ze komen hierbij met de politiek in aanraking en merken dat je dáár moet zijn om echt iets voor elkaar te krijgen. De meeste vrouwen stappen niet meteen zelf naar een partij. Ze worden gevraagd, door een kennis of omdat ze een cursus hebben gevolgd. Vaak is dan nog hun eerste reactie: ‘Politiek, dat is toch niets voor mij? Kan ik dat dan?’.”
Laten we dus in Goes actief een hand uitsteken naar deze vrouwen en delen hoe leuk de lokale politiek kan zijn.