Rondvragen over AtHomeFirst.

Tijdens commissievergaderingen kunnen commissieleden een rondvraag stellen over een vraagpunt dat buiten de vergaderagenda, maar binnen de taakvelden van de desbetreffende commissie valt. Tijdens de commissievergadering Wonen en Ruimte van 2 oktober 2023 heeft commissielid Martine Stulp rondvragen gesteld over zorgelijke berichten over AtHomeFirst. Lees hieronder haar inbreng.

Spreektekst Martine Stulp

“Vanuit verschillende richtingen hebben wij vernomen dat er klachten zijn over de dienstverlening van AtHomeFirst. Dit lijkt vooral te gaan om ouderen die via de WMO geïndiceerd zijn voor huishoudelijke hulp en die deze hulp regelmatig niet zouden krijgen, soms zelfs weken achter elkaar niet, vanwege een tekort aan arbeids- of invalkrachten bij AtHomeFirst. Mijn vragen aan de wethouder zijn:

1. Klopt het verhaal dat de gemeente van dit probleem op de hoogte is en, zo ja, kan de wethouder iets vertellen over de aard van het contact dat hierover is geweest?

2. Wat onderneemt de gemeente bij het langdurig niet leveren van diensten? Is hierover iets in het contract met AtHomeFirst opgenomen?”

Antwoord

In zijn antwoord heeft wethouder Guido Rink (PvdA) aangegeven de vragen van D66 Emmen terecht te vinden. Het college is bekend met de geschetste situatie. Bovendien is de gemeente al een aantal zomers aan de gang met gezamenlijke oproepen voor de werving van invalkrachten. Ook is er samenwerking gezocht met Menso, is er gekeken naar de mogelijkheid om Oekraïense inwoners in te zetten en is er gekeken naar een samenwerking met de taxichauffeurs van het WMO-vervoer aangezien zij vaak een parttimecontract hebben.

Uiteindelijk hebben deze acties niet genoeg opgeleverd. Het college probeert dus op alle mogelijke manieren te kijken hoe de roosters gevuld kunnen worden, maar zeker bij AtHomeFirst staat dat flink onder druk. Het college vreest dat de problemen structureler gaan worden en ook buiten de zomerperiode plaats gaan vinden.

Het college ziet nog één mogelijkheid en dat is het kijken naar de groep inwoners die bij de overgang van het Rijk naar de gemeente een indicering voor een groot aantal uren hebben gekregen en die nu wellicht zorg krijgen die niet langer bij het WMO-takenpakket horen, aangezien protocollen in de tussentijd zijn aangepast. Het college heeft die stap nog niet willen zetten, maar overweegt het vanwege de huidige situatie nu wel.

Op de tweede vraag heeft de wethouder aangegeven dat er in principe een leveringsplicht is. Ook worden elk jaar de gebiedsbudgetten besproken die opgebouwd zijn aan de hand van de daadwerkelijk geleverde uren. Uiteindelijk vormen deze uren ook de basis voor de prognose voor het volgende jaar. Dat wat niet geleverd wordt, wordt ook niet betaald.

In een vervolgvraag heeft Martine nog een verduidelijkingsvraag gesteld. Namelijk, wie is nou eigenlijk hard aan de slag met oplossingen, de gemeente of ook AtHomeFirst zelf?

In zijn antwoord heeft de wethouder aangegeven dat de gemeente, de hoofdaanbieders en de Toegang altijd samen aan de slag zijn.

D66 Emmen kan zich vinden in de uitgebreide beantwoording van het college. De situatie blijft desalniettemin zorgelijk, want al wordt er hard gewerkt aan oplossingen, worden die klaarblijkelijk niet gevonden. Wat D66 Emmen betreft schuwen we daarom geen enkele oplossing en kijken we ook kritisch naar wat er geleverd hoort te worden. In de tussentijd blijven wij dit dossier kritisch volgen!