Geef het Broekakkerplein niet weg

D66 Ede-raadslid Freek Jan Koekoek deed een beroep op de Edese gemeenteraad om het Broekakkerplein in handen van de gemeente te houden. Een voorstel van zijn hand haalde het echter niet.

Gemeente, ga eerst met inwoners in gesprek voor je het plein weggeeft. 

Freek Jan Koekoek

Verkoop voor één euro

Bij het debat over de uitbreiding van de Albert Heijn in Bennekom stelde Freek Jan Koekoek namens D66 Ede veel vragen. De meest heikele punten betroffen de verkoop van het complete Broekakkerplein voor slechts 1 euro aan de Albert Heijn en het gebrek aan overleg met omwonenden over deze vergevorderde plannen.

Juridische val

Positief is het realiseren van dertig appartementen, met ook sociale huur in plaats van het lagere aantal appartementen dat wordt afgebroken. En de uitbreiding van de krappe supermarkt. Maar D66 Ede vreest juridisch dat het hier gaat om ongeoorloofde staatsteun of het voortrekken van een ondernemer. Laten we als gemeente niet opnieuw in die val trappen, zoals bij de Ginkel.

Speeltuin of park

Daarnaast diende D66 Ede een motie in om alternatieve invullingen van het Broekakkerplein te onderzoeken. Bijvoorbeeld een speeltuin, park of openbaar plein. Dit moet dan vooral in samenspraak gebeuren met de inwoners. Deze zijn tot nu toe nog niet gekend in de plannen.