Richard Hoogland

Beeld: Richard Hoogland

Richard Hoogland

  • 57 jaar
  • Zaandam
  • Bennekom

Mijn naam is Richard Hoogland en ik woon sinds kort in de gemeente Ede. Daarvoor woonde ik twintig jaar aan de andere kant van de Veluwe, in Apeldoorn. Van oorsprong ben ik Slavist en Ruslandkundige en heb de opleiding Buitenlandse Betrekkingen op Clingendael gedaan. Vrijwel mijn hele leven heb ik in het toerisme gewerkt, eerst als zelfstandig ondernemer en sinds 2005 als inkoper bij een reisorganisatie, waar ik tevens zeer actief ben in het Bestuur van zowel de Nederlandse als de Europese Ondernemingsraad.

Voor D66 heb ik mij sinds 2016 met name ingezet in het Bestuur van de Thema-afdeling Internationale Samenwerking. Naast onze brainstorm sessies over thema’s van internationale samenwerking hebben daar ook een werkgroep Oost-Europa opgezet. De afgelopen jaren zijn er seminars, uitwisselingen en fact finding missions naar bijvoorbeeld de Kaukasus en Oekraïne georganiseerd.

Lokaal in de gemeente Ede gaat mijn interesse met name uit naar thema’s op het gebied van ruimtelijke ordening en wonen, zoals:

1. de inrichting en herinrichting van het landschap. Ik denk dat er vele mogelijkheden zijn om op een andere manier met de enorme ruimte om te gaan. We zien in de gemeente Ede heel veel groen, maar in feite weinig echte natuur. Er zijn zowel landbouwgronden ten behoeve van de intensieve veehouderij als bos en heide. Het zou goed zijn te gaan nadenken over het gebruik van deze gronden, het bevorderen van echt natuurbeheer in combinatie met recreatieve mogelijkheden, dit alles in samenspraak en samenwerking met de ondernemers en beheerders zelf.

2. Toerisme: Ede staat toeristisch gezien veel te weinig op de kaart. Ede en Bennekom waren toeristische trekpleisters in de jaren van de wederopbouw. Niets houdt ons tegen om weer in die richting te gaan denken, met als slogan: Ede is het Middelpunt van Nederland. Het gebruiken van de voormalige landbouwgronden voor een combinatie van natuur en recreatie zou nieuwe inkomsten kunnen genereren evenals het herijken van het centrum van Ede (nadruk op combinatie Food Valley en Veluwe)

3. Woningnood in Nederland. We kunnen als gemeente Ede niet onze ogen daarvoor sluiten. Ik ben met name een voorstander van kleinschalige woningbouw in de huidige agrarische gebieden. Op het terrein van 1 boerderij past vaak een heel woonwijkje, bijvoorbeeld in de stijl van herenboerderijen van weleer.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De overgang van rivieroevers naar bos op de grens van Bennekom en Wageningen

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Betere invulling van toeristisch en recreatief potentieel gemeente
  • Meenemen van de agrarische sector in het omdenken naar een ander gebruik van grond
  • Bijdrage leveren aan een leefbaar Ede

Wat betekent D66 voor jou?

Vrijheid, Diversiteit en Internationale reflex