Stop de Bennekomse verkeerschaos

D66 wil dat de gemeente Ede direct met een oplossing komt voor de verkeerschaos in Bennekom. Deze is ontstaan nu de Edeseweg is afgesloten richting Ede. Alternatieve routes zijn overvol en daarmee vooral voor fietsers erg gevaarlijk. D66 roept inwoners die er last van hebben op zich te melden.

Veilig of niet

Volgens planning blijft de Edeseweg nog ruim een jaar op deze manier afgesloten. D66 maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van Bennekom en Ede gedurende deze lange periode. Fractievoorzitter Stephan Neijenhuis: “Iedereen kon zien dat dit fout zou gaan. Normaal kun je als fietser in de spits amper de Van Balverenweg oversteken, laat staan als dat straks de belangrijkste uitvalsweg van Bennekom wordt. Sluiproutes die niet gemaakt zijn op veel auto’s, krijgen onvermijdelijk veel verkeer te verstouwen.” Daarom D66 stelde voor de kerst al raadsvragen over de afsluiting, waarop nog geen antwoorden zijn ontvangen.

Oproep aan wethouder

Bij de raadsvergadering van afgelopen 12 januari riep D66 daarom ook op naar de wethouder: doe het veilig en anders niet! Helaas werd er niet ingegrepen en zijn de werkzaamheden doorgegaan zoals gepland. Neijenhuis: “We roepen inwoners op die hier last van hebben zich duidelijk te laten horen. Bij de gemeente natuurlijk, maar onze mail staat ook open. We willen het College graag scherp houden op dit dossier, omdat het grote impact heeft op de leefomgeving van veel Bennekommers voor een lange tijd.”

Onze alternatieve plannen lees je hier.

Heb je vragen over de afsluiting, of wil je inbreng meegeven aan de fractie van D66 Ede over de afsluiting? Laat dan hieronder een bericht achter of neem contact met ons op via de volgende link:

Messages

 • Sjoerd Brandsma

  7 februari 2023

  Beste,
  Vanochtend fietste ik richting Bennekom en zag ik bij het oversteekpunt op de Zandlaan een agent en verkeersbegeleider. Ik sprak met hen over de snelheid van automobilisten op de Zandlaan die bij het oversteekpunt vaak nog te hoog ligt (rond de oorspronkelijke 50km u). Zij maakten dezelfde observering, maar gaven aan er zelf niets aan te kunnen doen en dat handhaving onvoldoende tijd heeft om te handhaven. Er zou op dit moment worden nagedacht over snelheidsverminderende maatregelen, maar daarover waren nog geen keuzes gemaakt.
  Ik constateer:
  - Er is vooraf geen goed plan is gemaakt hoe om te gaan met fietsers, kinderen, tieners, studenten;
  - Opmerkingen hierover zijn genegeerd (vragen tijdens informatiesessies zijn 'niet doorgekomen') en in tweets https://twitter.com/SjoerdBr/status/1603479754933428238 bleef men vaag – kon geen voorbeelden noemen hoe kinderen/tieners/fietsers zouden worden beschermd;
  - Nu worden er ‘in het veld’ al improviserend naar oplossingen gezocht;
  - Prioriteit ontbreekt om per direct de snelheid te verminderen rond oversteekpunten.
  - Fietsers, kinderen, tieners, studenten er dus qua veiligheid op achteruit zijn gegaan.

  Ik vind dit een kwalijke situatie van een overheid die de taak heeft om zijn (meest kwetsbare) burgers te beschermen. En ik verzoek hen tot snelle urgentie om bovenstaande kruisingen veilig te maken voor hen die dat nodig hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Sjoerd Brandsma

 • Wilma

  31 januari 2023

  Onveilige oversteken voor fietsers richting station is al uitgebreid gemeld op 17 januari. Bijvoorbeeld kruising Oude Bennekomseweg en Emmalaan. Vandaag op 31 januari geconstateerd dat er niets is gebeurd. Moet er eerst een ongeluk gebeuren.....

 • barbara Geelen

  26 januari 2023

  Ik woon vlakbij de bushalte Hoekelumse Brinkweg, en als ik met de trein ga loop ik altijd naar station Ede-Wageningen. Ik was ervan uitgegaan dat ik aan de overkant van de Edeseweg (dus aan de kant waar het verkeer van Ede naar Bennekom rijdt) gewoon op het trottoir naar het station kon lopen. Tot mijn verbijstering was dit trottoir op 5 plekken afgesloten met hekken. Bij deze hekken stond nergens aangegeven hoe ik dan wel moest lopen. Ik ben uiteindelijk om de hekken heengelopen. Dat kon omdat er nog helemaal geen werkzaamheden zijn. Geen idee hoe ik in de toekomst bij het station moet komen. Onvoorstelbaar onzorgvuldig gedrag van de gemeente Ede richting zijn oudere bewoners.

  Ook de bus is eigenlijk geen optie meer. Vroeger kon ik met lijn 86 rechtstreeks naar station Ede-Wageningen. 3 haltes. Maar omdat de gemeente Ede nagelaten heeft het fatsoenlijk te regelen met RRReis, heeft de busmaatschappij besloten dat bus 86 helemaal niet meer door Bennekom rijdt voor de richting station Ede-Wageningen, maar gewoon om Bennekom heen. Om van halte Hoekelumse Brinkweg bij het station te komen moet ik nu eerst met de bus naar Wageningen, en dan (om Bennekom heen) naar het station. Een bespottelijke verkwisting van tijd en geld voor mij!

 • Jelle

  23 januari 2023

  Ik ben compleet verbaasd over de onderstaande situatie:

  In Bennekom zal de Kierkamperweg vanaf 6 Februari tot 23 Maart gesloten worden voor werkzaamheden. Daarmee word de grootste doorvoer van verkeer afgesloten en zal al het verkeer vanuit de richting van Renkum/Heelsum een andere route door Bennekom moeten zoeken.

  Omdat de Bennekomseweg/Edeseweg al afgesloten zijn was er al een grotere drukte te bemerken op de Kierkamperweg, deze is immers aangegeven als alternatieve route richting Ede centrum.

  Nu las ik onderstaand op de pagina parklaan.ede.nl:
  "Wat betekent het eenrichtingsverkeer in combinatie met andere werkzaamheden in Ede en Bennekom die op dit moment plaatsvinden?
  De afsluiting is zo’n ingrijpende maatregel dat we een aantal andere werkzaamheden gaan uitstellen. Op de omleidingsroutes worden geen werkzaamheden uitgevoerd of beperkt uitgevoerd."

  Dit lijkt me compleet tegenstrijdig met de afsluiting van de Kierkamperweg komende anderhalve maand.

  Het lijkt wel alsof de gemeente Ede aan het slapen is.

  Ik moet elke ochtend mijn kind naar de kinderopvang (Rozengeur en Maneschijn) aan de Dr. W. Dreeslaan brengen. Woon in Renkum en werk in Utrecht.
  Ik moet straks dus via A50 en A12 naar afslag Ede rijden om daar mijn kind af te zetten bij de kinderopvang en dan terug naar de A12 om of naar station Ede of naar station de Klomp te rijden.
  Een andere optie is om via Wageningen te gaan rijden en daar in de file te gaan staan om bij de opvang te komen.
  Ik ben natuurlijk niet de enige vanuit Renkum/Heelsum die deze alternatieve routes moet gaan proberen.
  Ik voorzie een enorme chaos, vooral wanneer er een ongeval plaatsvind op de A12/A50 of A30. Dit veroorzaakt normaal al enorme verkeersinfarcten rondom Bennekom.

 • Marielle

  21 januari 2023

  Van de zomer stond op de markt in Bennekom een kraam met een aantal raadsleden waar je tips kon geven om Bennekom beter /mooier te maken. Ik gaf toen aan dat de van Balverenweg erg druk is met name in de spits, en dat het fijn zou zijn als daar wat aan zou gebeuren. Ook toen stond je met de fiets soms 10 minuten te wachten om over te steken. De dame die ik sprak reageerde met “maar de van Balverenweg is de doorgaande weg voor het verkeer vanuit Ede richting het zuiden”. Zolang dat het standpunt van de raad is gaat er niks veranderen, niet tijdens de aanleg van de Parklaan en ook niet erna.
  Waar D66 wat aan kan doen is de raad tot inzicht brengen over dit standpunt en de raad gedane beloftes na laten komen. In Bennekom wonen ook mensen! Het is niet slechts een aan- of afvoerroute van Ede.
  Dat zie je nu ook tijdens de aanleg van de parklaan. Alles is op verkeer uit Ede gericht. Als je vanuit Bennekom naar Hoekelum zou willen met de auto is dat een enorme omweg. Als je vanuit Bennekom op de fiets naar het station wil duurt het langer en is het een onhandige route.
  Voor de bouw van de Enka en kazerne wijken was beloofd dat er goede aan en afvoer routes zouden komen. Inmiddels staan die wijken er en is er geen oplossing voor het verkeer. Sterker nog, de routes via Ede zijn afgesloten of verkeersonvriendelijk gemaakt.
  Pak dit verkeersprobleem niet alleen tijdens de aanleg van de Parklaan aan maar los het echt integraal op.

 • Eelco

  20 januari 2023

  Ik vind het ernstig dat de gemeente niet goed heeft doordacht hoe om te gaan met calamiteiten. Als er een ongeluk gebeurt op de Dreeslaan (in de week van de aankondiging 2x gebeurd, beiden onder de stadspoort) is niet alleen de plaats van het ongeval nauwelijks meer te bereiken, maar komen de aanrijtijden vanuit Bennekom/Wageningen naar bijvoorbeeld het ZGV ernstig in het gedrang. Je mag dan even geen hartaanval krijgen of in barensnood zijn. Als er een ongeval gebeurt op de kruising Emmalaan/Bennekomseweg/Klinkenbergerweg/Akulaan is Enka niet meer te bereiken. Immers: de toegangsroutes via Akulaan en Enkalaan vallen samen op dat kruispunt. Dat is bij een wijk van een dergelijke afmeting onacceptabel.

 • Yolanda van Bindsbergen

  19 januari 2023

  ik rij 6 ochtenden en 3 avonden van Ede naar Bennekom en weer terug. Ik ben dus grootgebruiker van de Edeseweg/Bennekomseweg. Ik was in de veronderstelling dat we voorlopig gewoon over het fietspad aan een kant zouden kunnen rijden. Waarom er een omleiding voor de fietsers is, geen idee. Er wordt aan een kant nog niet aan de weg gewerkt. Als er een rijbaan open blijft dan kan er volgens mij ook een fietspad open blijven. de omleiding zoals deze nu is kost me nog mijn hart. het begint net voorbij de kruising voor de reehorst. daar moeten de fietsers komend vanuit Ede rechts een fietspad op met tegemoetkomende fietsers is dat echt niet te doen. het fietspad maakt een bocht van 90 graden en is ongeveer 1.50 meter breed. met tegemoet komende bakfietsen, scooters, moeders met kleine kinderen een uitdaging.
  heb je die uitdaging gehad dan moet je de zandlaan oversteken. iets verderop staat een regelaar om fietsers komend vanuit Bennekom over te laten steken. maar de andere kant op staat er niemand. maar goed, we zoeken het zelf wel uit en dat gaat dan ook prima als je een geduldig mens bent. uitdaging 3, langs de school. daar rijden auto's, tegemoetkomende fietsers, lopen leerlingen, leerkrachten, mensen die honden uitlaten, kortom een drukte van belang. na een flinke dosis ergernis rij ik dan weer mijn vertrouwde fietspad op om te zien dat er nog niet gewerkt wordt aan het fietspad. echt gemeente Ede op z'n smalst.

 • Joëlle

  19 januari 2023

  Vandaag kostte het vanuit Wageningen meer dan een uur om de A12 te bereiken. Niet te filmen!

 • Jelle De Vries

  19 januari 2023

  Als inwoner van Renkum ben ik helemaal verbaasd van deze situatie.

  Iedereen die vanuit Wageningen, Bennekom, Heelsum en Renkum naar Ede moet mag nu over 1 weg.

  Hoe slim was het geweest om de Bennekomseweg/Edeseweg in de ochtend open te hebben richting Ede en dan in de middag richting Bennekom.

  Dan heeft het grootste deel van de Spits drukte er geen last van.

  Het zou de doorstroom gigantisch helpen, en de dr. W. Dreeslaan gigantisch ontlasten in de spits.

 • Janneke

  19 januari 2023

  Fietsers kunnen vanaf de Klinkenbergerweg slechts een kort stuk rechtdoor rijden richting Bennekom. Daardoor gevaarlijke taferelen gezien op de Emmalaan en fietsers die toch voorbij De Reehorst proberen te komen (via de autoweg). Waarom kan het fietspad tussen de Reehorst en Enka-oversteek niet open? Gaat om een paar meter. Fietsers kunnen dan via de Reehorsterweg/Diedenweg hun weg vervolgen. Ook handig voor fietsers die voorin Enka moeten zijn.

 • Alternatief

  19 januari 2023

  De Bovenbuurtweg heeft een prachtig viaduct over de A12. Kan deze tijdelijk in 1 richting geopend worden voor verkeer?

 • Dirk

  19 januari 2023

  Even in oplossingen denken: waarom kan een 2 meter brede weg in 1 richting niet gewoon een 4 meter brede weg in 2 richtingen open gehouden worden? Er is daar ruimte genoeg

12 van de 40 berichten

Leave a comment

The email address will not be published. Required fields are marked