Feiten

 • Eén donor kan maar liefst acht levens redden.

 • 63% van de mensen wil wel donor zijn, maar slechts 24% staat als ‘ja’ geregistreerd.

  88% van de mensen zou als het nodig is graag een donororgaan willen ontvangen.

 • 60% staat helemaal niet geregistreerd.

  Daardoor komen nabestaanden voor de lastige keuze te staan als artsen bij geen registratie gaan vragen of iemand wel of niet donor wil zijn. Uit de praktijk blijkt dat de overgrote meerderheid van de nabestaanden geen toestemming geeft.

 • Zowel wetenschappelijk onderzoek als in vergelijking met Europese landen laat zien dat landen met een 'geen-bezwaar systeem' soortgelijk aan de nieuwe donorwet (ADR), over het algemeen meer donoren hebben. Bovendien wordt met de invoering van de nieuwe donorwet ook de laatste aanbeveling overgenomen uit het Masterplan Orgaandonatie, dat hiertoe al in 2008 adviseerde.

 • Door toestemming te geven voor orgaandonatie geef je aan dat je bereid bent donor te worden, maar de kans om daadwerkelijk donor te worden is heel klein. Afgelopen jaar werden er in Nederland 244 mensen donor na overlijden.

 • De kans om zelf een donororgaan nodig te hebben, is veel groter dan de kans om ooit een orgaan te kunnen doneren.

 • Nee. Iedereen die nu nog niet staat geregistreerd krijgt tweemaal een donorformulier thuisgestuurd.

  Dat kan zijn:

  'Ja', 'nee', mijn nabestaanden beslissen of een specifiek persoon mag beslissen.

  Wanneer je geen keuze maakt ontvang je een brief dat je als 'geen bezwaar' om donor te zijn geregistreerd staat.

 • Natuurlijk wel. Wanneer je geen keuze maakt ontvang je een brief dat je als 'geen bezwaar' om donor te zijn geregistreerd staat. Als je dat toch niet wil, dan kun je die keuze op elk moment wijzigen. Ook als je als 'ja' of 'nee' geregistreerd staat kun je dat altijd wijzigen.

Documentaire

Pia Dijkstra in gesprek over orgaandonatie

Pia Dijkstra sprak met Patricia, Jeroen en Wendy. Zij vertellen alle drie hoe ingrijpend het is om te moeten wachten op nieuwe longen, een nieuwe lever of een nieuw hart.

Registreer je nu als donor

Bij elke aanvraag voor een paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs word je opnieuw geïnformeerd over jouw donorregistratie, over hoe je die registratie kan bekijken en desgewenst kan wijzigen. Maar je kan je ook nú aanmelden als donor.
Direct registreren

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48