Fractievoorzitter Jan Schuring dient zijn ontslag in

De fractie heeft kennis genomen van het ontslag bericht van Jan. Wij respecteren zijn overwegingen die tot dit besluit hebben geleid

Beste democraten,

Jullie ontvingen gisteren een nieuwsbrief met een uitvoerige uitleg over de besluitvorming van afgelopen woensdag. 
Vandaag laat ik jullie weten dat ik stop als raadslid voor onze partij. Ik heb gisteravond een brief gestuurd naar de burgemeester in zijn rol als voorzitter van de Raad waarmee ik mijn ontslag indien en daarbij het volgende schrijf:

Geachte Burgemeester, beste Ron,

De afgelopen weken waren niet makkelijk om tot een besluit over de schouwburg, het  Burgerweeshuis en de gevolgen voor het culturele veld te komen. Ik heb er alles aan gedaan om het onmogelijke met elkaar te verenigen. Kiezen is ook verliezen. Hoewel ik de uitkomst van het debat met mijn volle verstand kan onderschrijven, wordt de pijn in mijn hart niet minder. Dit besluit splijt de raad in twee kampen en ik zie voor mezelf in de resterende raadsperiode geen effectieve rol meer als woordvoerder cultuur en fractievoorzitter van D66; de partij die de cultuur in Deventer een groot hart toedicht. Ik heb vuile handen moeten maken en dat zal me lang worden nagedragen. Heel logisch en begrijpelijk allemaal, maar niet goed voor mijzelf en niet goed voor de relatie met de raad en de vraagstukken die op de agenda komen. Ik trek mijn conclusies en trek me terug. Hier eindigt mijn reis en ik maak plaats voor een nieuw fractielid namens mijn partij D66. 

Ik vond het een voorrecht en eer om vanaf 2017 het progressief liberale geluid van D66 te laten horen. Ik ben trots op veel bereikte resultaten en het was een feest om met zowel de coalitie als oppositie tot veel belangrijke besluiten te komen voor onze gemeente. Ik wens de fractie, mijn opvolg(st)er, de gehele raad en het college heel veel succes om met elkaar Deventer nog mooier en aantrekkelijker te maken.

Ik stuur deze brief niet lichtzinnig en ik vind het bijzonder spijtig en tegelijk begrijpelijk dat de emoties zo hoog zijn opgelopen door de besluitvorming afgelopen woensdag. Dit besluit wil ik niet over de kerstdagen heen tillen omdat ik nu rust en duidelijkheid wil creëren voor mijzelf, mijn partner en daarnaast natuurlijk aan de fractie die ook verder moet. Ik heb volledig vrede met de situatie en dat vredige gevoel is zo kort voor de kerstdagen natuurlijk wel zo prettig.

Oguzhan Akdemir zal als mijn plaatsvervanger zorgen voor een snelle invulling van de vacante zetel. De nieuwe fractie zal haar nieuwe voorzitter kiezen. Ik zal de fractie missen en het is ook spijtig dat ik de opvolg(st)er van Thomas niet kan ondersteunen in zijn/haar nieuwe rol en verantwoordelijkheid. 

Ik wens u vredige kerstdagen en een mooi uiteinde. 

Met democratische groet 
Jan Schuring
Fractievoorzitter D66 Deventer