“Investeer in de sport, start een zwemoffensief” – Caroline Verduin bij behandeling begroting sport

Beeld: Sabastiaan Nederhoed

In de laatste weken van het jaar behandeld de gemeenteraad de programmabegroting. Bij het onderwerp sport pleit Caroline Verduin onder andere voor een zwemoffensief, meer aandacht voor de diversiteit op het sportveld en een openbare ruimte die uitnodigt om te sporten. Lees hier de volledige inbreng van Verduin terug.

Voorzitter, 
In de begroting van 2024 heeft sport en beweging een centrale plek gekregen. Met extra investeringen in sportfaciliteiten, sportverenigingen en sportdeelname en talentontwikkeling. Complimenten daarvoor. D66 is overtuigd dat jong geleerd, oud gedaan is: we moeten nu investeren in sportdeelname. 
 
De lage sportdeelname en de daling in sportdeelname is zorgwekkend, met name in bepaalde wijken op het veen, is sportdeelname bijzonder laag. Ook het percentage aan lidmaatschappen van sportverenigingen is daar laag. 

De wethouder heeft in 2020 een heel hoge ambitie neergelegd: elke Hagenaar is in 2030 sportief actief. Dat is nogal wat, want nu is nog geen eens de helft van de Hagenaars een actieve sporter. Of misschien driekwart, maar dan reken je met 1 keer sporten per maand.
 
Daarom de volgende vragen aan de wethouder: 
In hoeverre komen we dichter bij die 100% met de komende begroting? Op welke percentage hopen we te komen?
Wat is het gewenste inlooppad per jaargang 2024 naar 100% in 2030? 
Hoe hard is het doel van 100% sportieve deelname? 
Is het wel realistisch? Ik hou van sport en van ambitie, maar als een doel onhaalbaar is, dan is het waardeloos. Of is het realistischer om specifiek naar jongeren te kijken en daar te werken naar een sportdeelname van 100% in 2030 voor jongeren? 
En ik sluit aan bij de vragen over Partij voor de Dieren over in hoeverre Haagse topsport ook leidt tot een hogere sportdeelname?
 
Zwemoffensief 
We zien een terugval in zwemvaardigheid in Den Haag. Er zijn lange wachtlijsten. Dat vindt D66 zorgwekkend, zeker gezien de daling aan schoolzwemmen. Ik heb hier regelmatig ook aandacht voor gevraagd met de heer Bom van Hart voor Den Haag. 
 
D66 ziet ook zorgen en inspanningen bij wethouder. 
Is het niet tijd voor een zwemoffensief? 
Wanneer komt het zwembad op de Binckhorst? 
En is het ook niet tijd dat Den Haag een buitenbad krijgt? 
Wanneer zien we de uitbreiding van de openstelling van recreatief zwemmen op doordeweekse dagen? En valt banenzwemmen daar ook onder? 

Beweegvriendelijke omgeving 
D66 is blij dat het college met een nieuwe visiedocument en ontwerpprincipes komt om de stad sportiever in te richten. We zijn een groot voorstander van een beweegvriendelijke omgeving. 
De volgende vragen:  Hoe staat het met voortgang van de motie Hardlooproutes in elk stadsdeel? Welke organisaties worden hierbij betrokken? Kunnen we ervan uitgaan dat er in juni een gedegen aanpak ligt?
 
Mijn collega Dennis Groenewold heeft bij buitenruimte al gevraagd naar meer generatiespeeltuinen: speeltuinen die voor alle leeftijd uitdagend zijn.  Daar is toezegging gedaan in speelbrief Q1 op terugkomen. Ik vraag of de wethouder sport en jeugd daar ook goed bij betrokken is. 
 
Diversiteit op het sportveld
Net als GroenLinks vond D66 het mooi en moedig hoe voetbalvereniging SVQuick een voorbeeld durft te zijn met het gebruik van regenboogvlaggen. Symboliek is belangrijk, maar daadwerkelijk LHBTI beleid en een veilige sportklimaat ook zeker. Hoe staat het met de inclusieve sportvereniging en sportclubs in Den Haag? En hoe ondersteunt de gemeentes sportverenigingen hierbij?
 
Aan het einde van het debat heeft de wethouder de volgende zaken toegezegd: 
In 2024 volgt een onderzoek en een debat over de sportdeelname onder Hagenaars, naar leeftijd. En wat dat betekent voor de doelstelling voor 2030. 
In juni 2024 komt de wethouder met een plan voor de hardlooproutes in alle stadsdelen. Daarbij worden onder andere de hardloopverenigingen en de opleiding HALO bij betrokken. 
Het college komt met een voorstel voor generatiespeeltuinen, in het eerste kwartaal van 2024.  
Er zijn inmiddels 20 middelbare scholen die schoolzwemmen aanbieden. 
Meer sportverenigingen (tennis en hockey) hebben interesse getoond in regenboogvlaggen op het veld. Er wordt geïnvesteerd in een veilig sportklimaat bij sportverenigingen, met o.a. aandacht voor vertrouwenspersonen, VOG, etc.