Voorzitter,
Den Haag is met 9 onderwijsinstellingen en bijna 50.000 studenten de snelst groeiende studentenstad van Nederland. En bij deze titel hoort een heus: studentendebat.
Het Hoger onderwijs, en daarmee onze studenten, staan door landelijk bezuinigingen die op de loer liggen onder druk. Een langstudeerboete, opleidingen en mbo-stageplekken die verdwijnen en ga zo maar door. En het raakt ons nu ook al, kijk maar naar de sluiting van de bibliotheek van de HHS. We blijven de ontwikkelingen volgen.
Ter voorbereiding op dit debat ben ik de afgelopen weken in gesprek geweest met studentenverenigingen, studenten van het MBO, HBO en WO, internationale studenten, studentensportverenigingen en onderwijsinstellingen. En ik ben enorm onder de indruk van de betrokken- en bevlogenheid van al deze studenten.
Uit deze gesprekken kwamen een aantal belangrijke zorgpunten naar voren: Met stipt op één de studentenhuisvesting. Verder: mentale gezondheid, de studentenambtenaar, het nachtleven, de hoeveelheid aan introductieweken en voldoende studieplekken. Deze punten zal ik dan ook benoemen in mijn inbreng.
Iedere student een woning
Voorzitter, ik begin bij het onderwerp dat met stipt op één stond bij de studenten: huisvesting. Het tekort op de woningmarkt is een bekend probleem, en raakt onze studenten net zo hard. In de gesprekken betrapte ik mezelf er op dat ik alleen kon aangeven dat we in de toekomst meer gaan bouwen, maar daar hebben deze studenten niet zo veel aan. Kan de wethouder aangeven wat wij op de korte termijn doen voor deze studenten om te zorgen dat ook zij kans maken op een woning?
Daarnaast begreep ik dat een aantal studenten door de pandbrigade uit huis zijn geplaatst, in het kader van overbewoning. Uiteraard een bekend probleem, maar is de wethouder er zich er van bewust dat hiermee ook studenten worden geraakt? En kan hij aangeven om hoeveel studenten dit gaat en of hij dit wenselijk vindt? En zo nee welke gevolgen heeft dit voor de langere termijn?
Groeien doet soms pijn
Voorzitter, Den Haag groeit snel als studentenstad en dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot en het kost tijd. We zijn aardig op weg en hebben sinds kort zelfs een Haagsche Kamer van Verenigingen.
Toch ontbreken er wat D66 betreft nog een aantal elementen.
Allereerst: één introductieweek. Den Haag heeft momenteel vier introductieweken. Wat D66 betreft zou dit terug moeten worden gebracht naar één introductieweek. Het vraagt momenteel ontzettend veel van net geïnstalleerde besturen van studentenverenigingen. Die elk jaar bij alle weken aanwezig zijn en elk jaar weer het wiel opnieuw moeten uitvinden. Kan de wethouder hierop reageren en is dit iets waar hij zich voor kan inspannen in samenwerking met bijvoorbeeld de Haagsche Kamer van Verenigingen?
Dit moet toch efficienter kunnen?
Een tweede onderdeel wat aldus D66 betreft ontbreekt in Den Haag studentenstad is de studentenambtenaar. De wethouder en ik heb er al een debat over gevoerd tijdens de begrotingsbehandeling: de studentenambtenaar is een ambtenaar die nog studeert en voor ongeveer 8 uur per week werkzaam is binnen de gemeente. De studentenambtenaar is de verbinding tussen studenten en de gemeente.
Wat D66 betreft wordt de studentenambtenaar pragmatisch ingezet en kunnen studentenorganisaties hem of haar bellen over organisatorische vragen. Studentensteden als Delft en Leiden zijn lovend over de studentenambtenaar en ook in de werkbespreking werd door een aantal organisaties voorgesteld om deze in Den Haag aan te stellen. De studenten gaven hierbij aan dat zelfs met een platform Student en Stad en de Haagsche Kamer van Verenigingen dit nu ontbreekt en absoluut een toegevoegde waarde zal zijn in Den Haag.
Is de wethouder bereid te kijken naar de mogelijkheid om een studentenambtenaar aan te stellen binnen de gemeente Den Haag? Zo nee waarom niet en zo ja, is het mogelijk om de werving- en selectie samen met de Haagsche Kamer van Verenigingen vorm te geven?
Het derde onderdeel is het ontbreken van een echt Haagsche ‘studente nach’. Voor een avondje in de kroeg, met je vereniging of op stap zoeken studenten nu hun uitvlucht in andere steden.
Wethouder Bruines heeft hier met haar Nachtvisie al mooie stappen in gezet. Het begint namelijk bij het maken van beleid rondom de nacht. Toch ziet D66 nog mogelijkheden, de 50.000 studenten in onze stad bieden ook kansen voor onze ondernemers. Ziet de wethouder mogelijkheden om de verbinding te maken tussen de Haagsche horeca ondernemers, en studenten. Door bijvoorbeeld een gesprek tussen hen te faciliteren?
Studieplekken
Voorzitter, dit brengt mij bij het aantal studieplekken. In de zomervakantie bleek dat de bibliotheek van de Haagse Hogeschool haar deuren gaat sluiten. Een besluit dat de gevolgen van de voorgenomen landelijke bezuinigen pijnlijk zichtbaar maakt.
D66 is blij met het voornemen de openingstijden van de centrale bibliotheek en de bibliotheek in laakkwartier te verruimen. Hiermee springt het college in een belangrijk gat. In de brief lezen wij ook dat dit gecommuniceerd wordt aan de studenten. Kan de wethouder aangeven of de Haagsche Hoge School deze communicatie zal over nemen?
Dan heb ik nog een openstaande vraag t.a.v. het gebruik van de overige faciliteiten. Hiermee doelde ik op de sportfaciliteiten. De roeivereniging maakt gebruik van de toiletten en douches. Kan de wethouder aangeven of de Haagsche Hogeschool hiervoor een oplossing heeft kunnen vinden?
Internationale studenten
Voorzitter, ik kom bij mijn laatste punt. Tijdens mijn gesprekken in de stad is er één groep waar ik enorm van ben geschrokken. Dat zijn in de internationale studenten. In de internationale stad die we zijn, horen internationale studenten. En daar mogen we trots op zijn.
Echter deze groep krijgt regelmatig te maken met discriminatie en racisme. In hun horecabaan is het de norm geworden dat ze dagelijks te horen krijgen: ‘ga terug naar je eigenland’ of ‘wat doe je hier’. Dit terwijl ze een havermelk cappucino aan het bereiden zijn.
Daarnaast is de informatievoorziening niet op orde en is er veel onduidelijkheid over Nederlandse regelgeving, Europese studenten hebben geen goede zorgverzekering en hebben door het ontbreken van een netwerk en daarbij discriminatie, nog meer moeite met het vinden van een woning.
Kan de wethouder aangeven wat we momenteel doen voor deze groep? En kan hij daarbij aangeven welke mogelijkheden hij ziet om voor de internationale studenten ook een mooie studententijd te faciliteren (of het in ieder geval een stuk dragelijker te laten zijn).
Voorzitter, ik rond af. D66 staat voor een Haagsch studentenleven met voldoende studentenhuisvesting, met aandacht voor je mentale gezondheid, en een bruisend nachtleven. En als het aan D66 is maken we hier gezien het belang een jaarlijks debat van, maar hiervoor kijk ik ook even naar mijn commissieleden
D66: Meer doen om Den Haag een echte studentenstad te maken
Den Haag groeit met negen onderwijsinstellingen en bijna 50.000 studenten snel als studentenstad, maar kampt met uitdagingen zoals studentenhuisvesting, mentale gezondheid en studieplekken. Tijdens het studentendebat vraagt woordvoerder studenten Demi van Wijk daar aandacht voor. Daarnaast pleit Van Wijk voor een studentenambtenaar als brug tussen studenten en de gemeente, en voor één centrale introductieweek om de stad efficiënter en studentenvriendelijker te organiseren. Verder vraagt D66 aandacht voor een levendig nachtleven en betere voorzieningen voor internationale studenten, die vaak te maken hebben met discriminatie en praktische obstakels. Het doel: een Den Haag waarin elke student een fijne en kansrijke tijd beleeft.
Lees hier de volledige inbreng