“We proberen op allerlei manieren gebruik van de fiets te stimuleren, dan is het sluiten van stallingen een totaal verkeerd signaal. Den Haag heeft behoefte aan meer fietsenstallingen, niet minder. Het college moet ingrijpen en de sluitingen voorkomen. Dit kan echt niet.” Ook Stichting Buurt Organisatie Bomenbuurt is bezorgd over deze ontwikkelingen.
Buurtfietsenstallingen worden uitgebaat door vrijwilligers uit de buurt, voor inrichting en beheer is subsidie mogelijk vanuit de Gemeente Den Haag. Anders dan bij de Biesieklette zijn er geen betaalde beheerders gekoppeld aan de stallingen.
Mekers: “Nu er vrijwilligers stoppen en er geen vervangers klaarstaan, houdt zo’n stalling op te bestaan. In en rond de Bomenbuurt kent men vijf buurtfietsenstallingen waarvan er drie wegvallen. Dit is een groot gemis voor de buurt. Bewoners moeten hun fiets op straat plaatsen, terwijl daar toch al weinig ruimte over is. Sluiting moeten we echt voorkomen.”
D66 heeft een spoeddebat in de commissie leefomgeving aangevraagd over het sluiten van de stallingen en zal het college vragen snel in te grijpen.
200 fietsen belanden op straat in Bomenbuurt – D66 trekt aan de bel
Doordat verschillende fietsenstallingen in de Bomenbuurt dichtgaan, dreigen zo’n 200 fietsen op straat te komen staan. Dat terwijl de vaak nauwe straten van de Bomenbuurt al vol blik staan en er nu al te weinig ruimte is voor fietsen. De straten dreigen dus volledig dicht te slibben. “En dat terwijl we juist ruim baan willen voor de fiets en fietsen willen stimuleren”, zegt Peter Mekers. Hij heeft een spoeddebat aangevraagd en maant de gemeente om actie.