Wij gaan altijd voor transparantie en democratische invloed
De gemeente moet op een democratische en transparante manier beleid maken. Inwoners staan daarin centraal en worden op verschillende manieren gehoord. Gemeenteraadsleden hebben niet alleen een verantwoordelijkheid naar de eigen kiezers en achterban, maar vertegenwoordigen alle inwoners; daarom hoort de raad niet alleen thuis in de vergaderzaal, maar moet vaker op werkbezoek of vergaderen op locatie.
Inwoners kunnen de gemeenteraad bijwonen en inspreken, maar er zijn veel meer mogelijkheden om mensen te betrekken bij alles wat de gemeente doet. D66 ziet graag brede participatie met gebruik van vernieuwende instrumenten, zoals het inwonerpanel, burgerpanel en uitdaagrecht met specifiek aandacht voor mensen die niet zo gemakkelijk de weg naar de beslissers weten te vinden.
Bij nieuwe bouwplannen is het meedoen van omwonenden belangrijk, omdat zij weten wat in hun buurt belangrijk is en welke vraagstukken er leven. Door als ontwikkelaar of gemeente een transparant participatieproces in te richten, worden plannen daadwerkelijk beter. Daar hoort bij dat aan het begin van het participatieproces uitgebreid aandacht wordt besteed aan de kaders waarbinnen geparticipeerd wordt, om teleurstelling zoveel mogelijk te voorkomen. Natuurlijk betekent participatie niet dat iedereen zijn zin kan krijgen, of dat daarmee vanzelfsprekend draagvlak ontstaat. Wel dat iedereen gehoord wordt, ook de woningzoekenden, en dat gemaakte keuzes en de onderliggende afwegingen toegelicht worden.
Jongeren en laagopgeleiden zijn helaas bijna altijd ondervertegenwoordigd in participatieprocessen. Om te zorgen dat een compleet beeld ontstaat zijn alternatieve en laagdrempelige manieren van meedoen daarom onmisbaar. Door het bevragen van een doorsnede van onze bewoners, zoals via het inwonerpanel of een burgerberaad, krijgt de gemeente waardevolle informatie. Hiermee voorkomen we ook dat enkel diegenen gehoord worden die traditioneel de beste toegang hebben tot de beslissers.
Waar het inwonerpanel gericht is op informatie verzamelen, kan een burgerberaad worden ingesteld om op belangrijke thema’s samen in gesprek te gaan en tot oplossingen te komen. Bij een burgerberaad worden burgers niet alleen gehoord, maar gaat een uitgelote groep de onderlinge dialoog aan. Hierbij kan meer begrip ontstaan voor elkaars standpunten en benutten we de creativiteit van burgers om tot meer gedragen oplossingen te komen.
Jongeren worden gestimuleerd om de lokale politiek te leren kennen en zelf mee te doen. Dat kan bijvoorbeeld met een vragenuur of gastlessen op school door raadsleden, of een simulatie van het parlement of de gemeenteraad. Een actieve bijdrage kan daarnaast in de vorm van een kinderraad of een jongerenpanel, dat het algemene inwonerpanel aanvult met de stem van de toekomst.
Het doel is om als gemeenteraad open en respectvol te functioneren. Dat is belangrijk op zich, maar ook goed voor de efficiëntie van de besluitvorming. D66 wil daarom afspraken maken over de politieke cultuur met de andere fracties. Om als raad ook gezamenlijke doelen te stellen, schrijven we de zaken waar we het over eens zijn op in een raadsakkoord.