Borstvoeding moet overal kunnen

Je baby in het centrum even ongestoord de borst geven of even melk afkolven. Op dit moment is het zoeken naar een goede plek als je in de stad bent. Dat moet en kan anders! Tijdens het vragenrecht vroegen we hiervoor aandacht.

Ervaringsdeskundige

Dorien vertelde
Zoals jullie allemaal weten ben ik sinds kort moeder. En waarschijnlijk weet elke ouder:  dat betekent een hele nieuwe wereld vol met nuttige en nutteloze babyspullen, luiers en… wat ga je doen met voeding.
 
Borstvoeding biedt ten opzicht van kunstvoeding vele voordelen voor moeder en kind, dit wordt voor een goede start dan ook gestimuleerd. Maar het is niet eenvoudig. Je hebt wat hobbels te nemen voordat het lukt, en soms lukt het ook gewoon niet.
 
En ook als borstvoeding lukt, zijn er nog heel wat hobbels om ermee door te gaan. Zo had ik het echt even nodig zonder mijn dochter op pad te gaan – ondanks dat ik natuurlijk de leukste en liefst dochter van de wereld heb ;-). Ik wilde gewoon even geen ‘moeder’ zijn, maar hoe doe je dat als je borstvoeding geeft. Bij navragen bij vriendinnen en andere vrouwen kreeg ik regelmatig het antwoord: “Ja dat was de reden waarom ik in die tijd nooit zonder de kinderen weg ging.” en “Dit herken ik zeker, erg lastig, ik bleef thuis.”. Ik hoorde ook van vrouwen dat ze zelfs om deze reden gestopt zijn met de borstvoeding.
 
Gelukkig zijn er vele plaatsen die het voor vrouwen die borstvoeding geven makkelijker maken. Zo zijn er borstvoedvriendelijke gemeenten. In de database ‘Voeden kan hier’, kan je zien waar je je kind zonder commentaar in het openbaar kan voeden. Assen heeft 1 locaties in de database en deze is buiten het centrum en het is een kraamcentrum. Daarnaast zijn er in enkele gemeenten zelfs openbare kolf- en voedingsruimtes. Heel fijn, want voeden in bijvoorbeeld een restaurant is al voor vele vrouwen een drempel, laat staan kolven. In Groningen heb je zowel in de Ikea als in het Forum afsluitbare kolf- en voedingsruimtes waar je even rustig kan zitten.
 
In Assen hebben we de ambitie: ‘Assen is van ons allemaal. Hier mag en kan je verschillend zijn. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en kan meedoen in onze gemeente’. En zijn we bezig met inclusie en diversiteitsbeleid. Hoe gastvrij zal het zijn als er ook in Assen plekken zijn waar je rustig kan kolven en voeden?
 

Vragen aan het college

Daarom voor alle toekomstige moeders en de partners (want je hebt een gezelligere vrouw, aldus mijn vriend) vraag ik het college het volgende.
 
1.         Bent u bereid en in staat om bedrijven en locaties in de stad aan te moedigen om zich aan te melden bij ‘Voeden kan hier’ en het beeldmerk te gebruiken? Denk met name aan restaurants, DNK, de Bonte Wever, ect.
2.         Kunt u in aanvulling daarop ondernemers stimuleren om in het centrum van Assen tenminste één ruimte beschikbaar te stellen voor een openbare kolf- en voedingsruimte?
3.         Bent u bereid om een openbare kolf- en voedingsruimte toe te voegen aan het programma van eisen voor de verbouw van de publiekshal in ons gemeentehuis (waarbij we ons bewust moeten zijn dat het gemeentehuis niet op koopavond, zaterdagen en koopzondagen open is)? Deze ruimte kan ook breder inzetbaar zijn denk aan rustruimte of gebedsruimte.
4.         Kunt u bovenstaande een plek geven in het nog op te stellen inclusie- en diversiteitsbeleid en op de gemeentelijke website zett

Reactie College

Een toezegging om met het inclusiebeleid ook de borstvoedinggevende vrouw een volwaardige plek te geven in de Asser samenleving. Het aanmoedigen van openbare voedingsplekken wordt opgepakt plus de verkenning wat de mogelijkheden zijn voor een openbare voeding-kolfruimte in de stad, en eentje in de hal van het gemeentehuis. ” Want inderdaad, Assen is van ons allemaal.”