Begroting: Amsterdam bouwt duurzaam voort aan stad, ondanks rijksbezuinigingen

Het Amsterdamse college van B&W heeft de begroting van 2025 gepresenteerd, waarin geïnvesteerd blijft worden in de duurzame ontwikkeling van de stad, met de nadruk op klimaat en wonen. D66-fractievoorzitter Rob Hofland: “Wij blijven investeren in de toekomst van Amsterdam. We blijven bouwen en maken extra geld vrij om de energietransitie te realiseren. Maar we hebben ook te maken met harde Haagse bezuinigingen voor het onderwijs, het openbaar vervoer en de cultuursector. Die zijn desastreus voor Amsterdammers en de Amsterdamse economie.

Nieuwe woningen en betere bereikbaarheid

In Amsterdam is veel behoefte aan betaalbare woningen. Hier wordt dag in dag uit hard aan gewerkt. Alleen het realiseren van woningbouwprojecten kost tijd – veel tijd. Daarbij komt dat de marktomstandigheden ongunstig zijn, zo zijn de bouwkosten, vanwege personeel en materialen, de afgelopen jaren hard gestegen. Om meer betaalbare woningen te realiseren trekt het college 10 miljoen euro uit om bouwprojecten een extra impuls te geven. 

Om goed te wonen is naast een huis ook een fijne openbare ruimte nodig, met voorzieningen, goede wegen en voldoende groen. Zo wordt er 45 miljoen euro extra besteed om de openbare ruimte te verbeteren. Daarbij valt of staat het functioneren van een stad bij goede bereikbaarheid – van nieuwe en bestaande wijken. Daarom is de D66-fractie blij dat Amsterdam blijft investeren in nieuwe mobiliteitsprojecten, zoals de bereikbaarheid van Zeeburgereiland en IJburg. En uiteraard ook de eerder aangekondigde brug over het IJ.

Klimaatactie

De gevolgen van klimaatverandering worden voor Amsterdam elke dag zichtbaarder. Zo zijn er steeds vaker problemen door extreme regenval en hitte. Om de klimaatcrisis af te wenden en de energierekening omlaag te krijgen is de energietransitie cruciaal. Dat betekent meer elektriciteit in plaats van fossiele brandstof. Hiervoor moet er veel nieuwe infrastructuur aangelegd worden in de stad. Amsterdam trekt hier 15 miljoen extra euro voor uit. Een belangrijke stap om het klimaat te redden en om de Amsterdamse economie klaar te maken voor de toekomst.

Harde Haagse bezuinigingen

De bezuinigingen van het kabinet schieten gaten in de financiële huishouding van Amsterdam, met op de lange termijn desastreuze gevolgen. Zoals de Haagse bezuiniging van een miljard euro op onderwijs, het korten van 13 miljoen euro op de Amsterdamse kunst- en cultuursector, de korting van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de grote steden en de btw-boete op boeken, cultuur en sport. D66-raadslid Financiën Erik Schmit: “Het is voor Amsterdam de schade beperken. We zijn blij dat er een sluitende begroting wordt gepresenteerd. Alleen om te kunnen blijven investeren in de duurzame toekomst van Amsterdam is het noodzakelijk de ozb te verhogen. En het is goed om te zien dat Amsterdam gaat bezuinigen op de eigen organisatie, bijna 23 miljoen euro per jaar.”