Duurzame huizen en Smart Port in Waalwijk dankzij EU

D66 heeft op 22 april jl. het Waalwijkse College de vraag gesteld wat de impact is van het Nederlandse EU-lidmaatschap op Waalwijk. Die impact is aanzienlijk. Dankzij Brussel heeft Waalwijk onder meer duurzame woningen en is er geld voor Smart Port.

Duurzaam en innovatief

De Europese Unie heeft in de periode 2019-2023 actief bijgedragen aan de verduurzaming én verslimming van Waalwijk. Voor twee grote projecten ontving Waalwijk subsidie vanuit Brussel. Voor het project Smart Port kreeg de gemeente 60.000 euro, voor Ondersteuning verduurzaming Verenigingen Van Eigenaren (VVE’s) werd 50.022 euro overgemaakt.

Voor het Smart Port-project zit de komende jaren nog veel meer Europees geld in de pijplijn. Vanuit de subsidieregeling Interreg North Sea Regio, via het project Green Supply Chains, krijgt Waalwijk tussen 2024 en 2026 nog eens 213.450 euro aan steungeld.

Waar het Smart Port-project zorgt voor werkgelegenheid, levert de bijdrage aan het VVE-project een meetbare duurzaamheidswinst op voor Waalwijk. De verduurzaming van de VVE’s zorgt naar verwachting voor een reductie van de CO2-uitstoot van 5718 ton. Dit is te danken aan het aardgasvrij en energieneutraal maken van huizen.

Geld over voor andere projecten

Naast de directe positieve impact die het Nederlandse EU-lidmaatschap heeft op Waalwijk, levert het ook indirect wat op. Dankzij de Europese subsidies voor Smart Port en de VVE’s kunnen andere subsidiepotten (bijvoorbeeld vanuit het Rijk of de Provincie) voor andere projecten gebruikt worden. Zo helpt de EU onze gemeente niet alleen om dingen beter te doen, maar ook om meer dingen te doen.

Ga stemmen!

Het mag geen verrassing zijn de D66 Waalwijk het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie krachtig ondersteunt. Alleen met een sterk Europa kan Nederland sterk zijn in een woelige wereld; met een oorlog op ons continent. Stem daarom voor een sterk Europa op 6 juni. Stem D66.