D66 gaat voor méér Langstraat!

Sprang-Capelle, Waalwijk, Waspik. Drie voormalige langstraatgemeenten in 1997 samengevoegd tot één. Ik hecht veel (historische) waarde aan de Langstraat, ik ben zelf geboren en getogen in Raamsdonksveer en mijn opa ging vroeger in zijn jonge jaren met de trein vanuit Geertruidenberg naar Den Bosch om te werken in een schoenenfabriek. Mijn familiegeschiedenis, mijn opvoeding en mijn werkend gezinsleven is wat mij bindt aan de regio de Langstraat. Nu woon ik in Waalwijk met mijn Wollukse vrouw en twee kinderen. Ik vind dat Waalwijk zich veel meer zou moeten focussen op de regio de Langstraat in plaats van Tilburg, dat is wat ons (ver)bindt en dat moeten we koesteren en uitbouwen! 

Waalwijk als sterke kracht

De Langstraat als sterke kracht in het Hart van Brabant. We laten ons als gemeente Waalwijk te veel leiden door onze grote zuiderbuur Tilburg. Tuurlijk een goede buur is beter dan een verre vriend, maar er liggen ook zoveel kansen in onze relatie tot die andere historische Langstraatburen; Geertruidenberg, Dongen, Heusden en Den Bosch. Waarom kijken we zo weinig naar hen om?! Waalwijk ziet zichzelf als een serieuze speler in het politieke speelveld, laten we dan ook van Waalwijk het krachtencentrum maken van de Langstraat, zorg ervoor dat mensen uit de buurgemeente Waalwijk goed weten te vinden, dat komt de kernen Waspik en Sprang-Capelle ook ten goede.

Station Waalwijk in 1947 - Beeld: Nederlandse Spoorwegen (Publiek Domein)

Idee

Zo heb ik het idee om de voormalige Langstraatspoorlijn te gebruiken als springplank om de verbintenis te leggen tussen Nationaal Park de Biesbosch, de Westelijke Langstraat en Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit brengt legio kansen met zich mee op het gebied van toerisme en recreatie voor Sprang-Capelle, Waspik en uiteraard ook Waalwijk met het Schoenenkwartier. Je kunt hiermee als gemeente Waalwijk een verbindende rol opeisen en de Langstraat nieuw economisch elan geven naast de logistieke hotspot die zij al is. 

Verduurzaming

In relatie tot deze visie bied recreatie en toerisme ook heel veel kansen tot verduurzaming en kansen tot vergroening van de omgeving. Experts onderschrijven de economische potentie van toerisme en recreatie en daarnaast ook de noodzaak tot vergroening. Deze passie en de voorliefde voor de streek maakt dat ik me verkiesbaar stel voor de gemeente Waalwijk. Duurzame (groene) bedrijvigheid heeft de toekomst!