Duurzame energie voor en door Waalwijk

D66 stemt voor GODE (inclusief VKA)

Tijdens de Raadsvergadering van 7 maart 2024 heeft D66 Waalwijk vóór het voorstel Grootschalige Opwek Duurzame Energie (GODE) gestemd. Onderdeel van het raadsvoorstel was het Voorkeurs Alternatief (VKA). Hierin leggen we vast waar windmolens en zonnevelden gerealiseerd mogen worden binnen de gemeentegrenzen. In het VKA zijn Baardwijk (ten noorden van de A59) en de Bovenkerkse Polder (bij Waspik) opgenomen als gebieden waarin de opwek van duurzame energie mogelijk wordt. Belangrijk hierbij is het uitgangspunt dat minimaal 50% van intiatieven gerealiseerd moet worden met lokaal eigendom.

Dit is wat Hans er donderdag over zei:

Zoals wij tijdens de gespreksavond al aankondigden, is de vaststelling van de beleidsvisie GODE inclusief voorkeursalternatief voor ons inhoudelijk een A-punt. Daarmee is voor de oplettende kijker en toehoorder duidelijk hoe wij zullen stemmen. 

Om tot dit besluit te komen, is een lange weg afgelegd. We hebben boekenkasten vol onderzoeksmateriaal en honderden zienswijzen. Dit alles heeft geleid tot een gedegen PlanMER en een wat ons betreft goed onderbouwd voorkeursalternatief. Staan wij dan niet open voor de Overdiepse Polder en de Sprangse Polder? Zeker wel, maar we hebben ook te maken met de belangen van anderen. We kennen inmiddels allemaal de bezwaren van onder meer Defensie en Rijkswaterstaat. 

Dat betekent dat we een afweging moeten maken. Voor ons als raadsleden is het dan zaak om de belangen van individuen en groepen af te wegen tegen het algemeen belang. Dat is niet makkelijk. Ieder besluit heeft namelijk negatieve gevolgen voor enkele of zelfs tientallen inwoners. Maar helemaal niets doen of het besluit nog een keer voor maanden of jaren op de plank leggen, is het slechtste dat we nu kunnen doen. Dan halen we onze doelstellingen voor 2030 helemaal niet en is het klimaat, en daarmee wij allemaal, de grote verliezer. 

Met onze steun voor het voorliggende Raadsvoorstel stelt D66 een deel van onze inwoners teleur. Maar dat wil niet zeggen dat wij niets voor hen willen doen. Tijdens de gespreksavond hebben inwoners van ’t Vaartje en het Scharlo in Waspik meer dan eens duidelijk gemaakt dat als het huidige VKA het dan toch wordt, ze een aantal wensen hebben. Wij vragen het college dan ook om te strijden voor een lijnopstelling van de windmolens in de Kerkvaartse Polder, om te onderzoeken wat mogelijk is om het toch al hoge omgevingsgeluid te dempen – bijvoorbeeld in samenspraak met Rijkswaterstaat – én om te kijken of een houtwal gerealiseerd kan worden.

Tot slot wil D66 wijzen op de horizon voorbij 2030. Wij gaan ervan uit dat het college de mijlpalen in 2043 en 2050 ook scherp op het vizier heeft en daarbij openstaat voor innovaties. Wat ons betreft zijn er dan ook geen taboes: waterstof, nucleair, perceelgebonden windoplossingen of een innovatie die we nog niet kennen. En als we er dan mee aan de slag gaan, kijk dan zeker ook weer naar mogelijkheden in het Overdiep en de Sprangse Polder.