Voorlopig geen Skaeve Huse in Waalwijk

Een warm pleidooi van Niels Kieboom ten spijt, er komen voorlopig geen Skaeve Huse in Waalwijk. Donderdagavond 30 mei stemde een grote meerderheid van de Raad tegen de aankoop van gronden daarvoor aan de Tilburgseweg. Alleen D66 Waalwijk, GroenLinksAf en Waalwijk in Beweging waren voorstander van het Skaeve Huse-plan (en de komst van flexwoningen) in Sprang.

Prikkelarme omgeving

Skaeve Huse is een uit Denemarken overgewaaid concept waarin mensen met onbegrepen gedrag een eigen, prikkelarme, omgeving krijgen binnen een gemeente. In deze prikkelarme omgeving vinden deze mensen de rust die ze zo hard nodig hebben en de ervaring leert dat daarmee ook overlast verdwijnt uit de wijken waar deze mensen nu wonen. Een in 2021 breed door de Waalwijkse Raad gesteunde motie gaf het College de opdracht om ook in Waalwijk Skaeve Huse te realiseren.

Nadat diverse locaties zijn bekeken en ongeschikt zijn bevonden, bleef een locatie aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle over. Op deze locatie zouden een aantal Skaeve Huse en tientallen flexwoningen gerealiseerd kunnen worden. Dat laatste om de gigantische krapte op de woningmarkt het hoofd te kunnen bieden. Zorgen uit de omgeving, terechte zorgen overigens, heeft een meerderheid van de Raad doen besluiten tegen de grondaankoop van de locatie aan de Tilburgseweg te stemmen. Daarmee zijn de Skaeve Huse én de flexwoningen voorlopig van de baan.

Hoe nu verder?

In de Raad bestaat nog steeds de wens om Skaeve Huse en flexwoningen te realiseren. D66 Waalwijk heeft tijdens het debat nogmaals benadrukt dat, met de juiste maatregelen om zorgen van omwonenden weg te nemen, de Tilburgseweg wat ons betreft een gouden kans was. Doordat die route nu geblokkeerd is, bestaat de kans dat de Skaeve Huse er door gebrek aan alternatieve locaties én budget helemaal niet meer komen. Daarbij is de kans om tientallen flexwoningen te realiseren ook direct de nek omgedraaid. Het kind is met het spreekwoordelijke badwater weggegooid. Wat ons betreft doodzonde.

D66 Waalwijk blijf aandacht vragen voor het Skaeve Huse-project. Een zeer kwetsbare groep inwoners van onze gemeente rekent daarop. Wij laten hen niet vallen.