Grote kortingen vanuit het Rijk dwingt Utrecht scherpe keuzes te maken maar tegelijk moet een verwachte groei van het aantal bijstandsgerechtigden worden opgevangen. De belangrijkste handvatten hiervoor zijn het beperken van de instroom en het stimuleren van uitstroom. Jeugdwerkloosheid krijgt hierin extra aandacht. Utrecht werkt samen met andere regiogemeenten om dit zo goed mogelijk aan te pakken.
“Ik ben blij dat de wethouder het voorstel heeft aangepast. Het is nu een goed voorstel met een financieel solide onderbouwing. Ook de samenwerking met werkgevers is zeer belangrijk om mensen met een afstand van de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen.”, aldus raadslid Anita Vink.
Werken aan de toekomst!
De gemeenteraad heeft unaniem het voorstel van wethouder den Besten aangenomen om meer mensen aan de slag te helpen. Het voorstel ging over de wijze waarop de re-integratiegelden in Utrecht worden ingezet. De wethouder heeft na kritiek van onder andere D66 het oorspronkelijke raadsvoorstel aangepast. In het oorspronkelijke voorstel werden niet geoormerkte gelden uit het banenplan naar 2012 verschoven terwijl de raad daarover moet beslissen bij de Voorjaarsnota. Dit is in het aangenomen voorstel niet meer aan de orde. Ook gaat de gemeente actief in gesprek met werkgevers om deze actief te betrekken bij het invullen van vacatures en het opzetten van werkgelegenheidsprojecten.